Esenţiale azi, 28 noiembrie

Pădurarii cu atribuţii de pază vor fi înarmaţi

Camera Deputaţilor, for decizional, a hotărât în unanimitate ca personalul silvic (pădurarii) cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal. De asemenea, pădurarii care se pensionează beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate. În ultimii 5 ani, agresiunile asupra pădurarilor au crescut alarmant. De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier, iar între 2014 şi 2018 au avut loc 168 de astfel de atacuri, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea.

Noua Comisie Europeană, votată de Parlamentul European

Comisia Europeană pentru perioada 2019-2024 a fost votată miercuri în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, cu 461 de voturi „pentru”, 157 „împotrivă” şi 89 de abţineri. Ursula von der Leyen, primul președinte femeie al Comisiei Europene, a prezentat Colegiul comisarilor şi programul acestuia în faţa plenului Parlamentului European. Noua Comisie Europeană este alcătuită din 15 bărbaţi şi 11 femei. Comisarul din partea României este Adina Vălean, care deţine portofoliul Transporturi.

A fost aprobat bugetul UE pe anul viitor

Parlamentul European a aprobat miercuri bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020, după ce a obţinut o majorare cu 850 de milioane de euro a resurselor acordate climei, cercetării și programului Erasmus. Bugetul cuprinde și o alocare de 18 milioane de euro pentru a sprijini regiunile miniere. Statele membre s-au angajat să cheltuiască în 2020 pentru proiectele europene 168,7 miliarde de euro (o creştere de 1,5% comparativ cu 2019).

Germania cere o politică europeană comună faţă de China

Cancelarul german, Angela Merkel, a îndemnat miercuri ţările europene să ajungă la un acord asupra unei abordări comune în ce priveşte China şi implementarea reţelelor de telefonie mobilă 5G. „Unul dintre cele mai mari pericole este ca state individuale din Europa să aibă propriile politici faţă de China şi astfel să fie transmise semnale mixte”, a declarat Merkel în Parlament. Remarcile cancelarului vin în contextul disensiunilor legate de autorizarea sau nu de către Germania a gigantului chinez Huawei de a participa la construirea reţelei sale 5G, SUA temându-se că Huawei va fi obligat să transmită date către guvernul de la Beijing.

Cetăţean german câștigă în instanţă ștergerea informaţiilor despre el online

​​Un criminal condamnat în Germania în 1982 a reușit să obţină ștergerea informaţiilor despre el din bazele de date online, printr-un verdict al Curţii Supreme. În momentul crimei, bărbatul se afla pe un vas în Marea Caraibelor, când a împușcat mortal doi oameni și a rănit grav un altul. Un documentar și o carte au apărut în urma acestei crime. În 2009, bărbatul a cerut ca articolele online despre el să fie șterse.

Patru decese în urma scufundării unui vas cu migranţi

Patru persoane s-au înecat după scufundarea unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul enclavei spaniole Melilla (nordul Africii). Serviciile de salvare spaniole au recuperat 65 de supravieţuitori marţi noaptea, printre care şase femei şi trei copii mici. Majoritatea celor salvaţi au fost transportaţi la spitale din Melilla, trei dintre adulţi fiind în stare gravă.

Franţa ameninţă Iranul cu deblocarea sancţiunilor ONU

Franţa a ameninţat miercuri cu declanşarea mecanismului inclus în acordul din 2015 cu privire la programul nuclear iranian, care ar putea duce la restabilirea sancţiunilor ONU, după o serie de încălcări ale acestui text de către Iran. Din mai, Teheranul a încălcat acordul internaţional în repetate rânduri, ripostând astfel la retragerea SUA din acest pact în 2018 şi la restabilirea sancţiunilor americane severe, care asfixiază economia iraniană. Parisul mai cere și eliberarea a doi cercetători francezi, care sunt deţinuţi în Iran din luna iunie.

Consulat iranian, incendiat în Irak

Protestatari violenţi au incendiat Consulatul iranian din Najaf, sudul Irakului, oraș ce adăpostește unde este sediul Autorităţii religioase şiite din Irak. Angajaţii misiunii diplomatice au reuşit să fugă. Proteste violente au loc în Irak începând din 1 octombrie, manifestanţii denunţând corupţia din instituţii, starea serviciilor şi influenţa din ce în ce mai mare a Iranului. De la începutul protestelor au murit cel puţin 350 de persoane.

Afganistan: Cincisprezece persoane, ucise în explozia unei mine

O mină care a explodat la trecerea unui vehicul în localitatea Imam-Sahib, Afganistan, a ucis miercuri 15 civili. Victimele sunt şase femei, opt copii şi un bărbat. Imam-sahib este o localitate foarte apropiată de frontiera tadjikă. Provincia este scena unor confruntări regulate între talibani şi forţele guvernamentale, sprijinite de SUA. Capitala regională Kunduz cu acelaşi nume al provinciei a fost obiectul unui asalt al insurgenţilor, care a eşuat la începutul lunii septembrie.

Rusia propune SUA prelungirea tratatului privind armele nucleare

Rusia a propus oficial Statelor Unite prelungirea cu cinci ani a tratatului START pentru controlul armelor nucleare, Moscova afirmând că este dispusă să accepte chiar şi o prelungire mai scurtă. Acordul în vigoare expiră în februarie 2021 şi este ultimul acord major privind controlul armelor nucleare încheiat între Washington şi Moscova. El limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare strategice pe care le poate deţine fiecare dintre cele două mari puteri nucleare. Washingtonul va decide abia anul viitor dacă acceptă sau nu o prelungire a acestui acord.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro