Esenţiale azi, 28 octombrie

Donald Trump: Liderul grupării Stat Islamic a fost ucis

Abu Bakr Al-Baghdadi, liderul  organizaţiei teroriste Statul Islamic, a murit în timpul unui raid american în Siria, a anunţat președintele Donald Trump, care își dorește ca înregistrarea publică a operaţiunii să fie făcută publică. În timpul raidului nocturn, nici un militar american nu a fost ucis, în timp ce unii dintre susţinătorii liderului terorist au fost eliminaţi, spune președintele american. Al-Baghdadi s-a sinucis, intrând într-un tunel fără ieșire, unde a detonat o veste încărcată cu explozivi, omorând astfel și trei dintre copiii săi. Trump susţine că moartea liderului SI este un eveniment mai important decât uciderea lui Osama ben Laden, liderul Al-Quaida, în 2011, reprezentând îndeplinirea celui mai important obiectiv în domeniul securităţii naţionale din timpul administraţiei sale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter că „anunţul american privind operaţiunea împotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi este o etapă importantă în eforturile noastre împotriva terorismului”.

Armata filipineză, în stare de alertă după moartea liderului SI

„Ne aşteptăm ca moartea lui (Abu Bakr al-Baghdadi, n.red.) să aibă un impact negativ asupra conducerii teroriştilor în diverse părţi ale lumii. Trupele noastre din primele linii rămân la un nivel de alertă ridicat pentru a zădărnici eventuale încercări de a acţiona pe fondul acestei evoluţii”, a declarat generalul de brigadă Edgard Arevalo, solicitând filipinezilor să rămână vigilenţi și să raporteze autorităţilor orice persoană sau activitate ce li se pare suspectă. Armata filipineză a salutat moartea lui Al-Baghdadi, dar este în stare de alertă, anticipând posibile represalii ale grupării teroriste după moartea liderului ei. În 2017, trupele filipineze s-au confruntat 5 luni cu militanţi afiliaţi Statului Islamic, bilanţul luptelor depășind 1.200 de morţi.

Familii vietnameze își caută copiii după ce un camion cu 39 de migranţi morţi a fost găsit în Marea Britanie

Cel puţin 24 de familii vietnameze își caută copiii dispăruţi, după ce autorităţile britanice au declarat că identificarea victimelor descoperite într-un camion în estul Londrei va dura ceva timp, a anunţat cotidianul vietnamez VnExpress. Șoferul camionului, Maurice Robinson, a fost inculpat pentru omor din culpă, trafic de persoane, complicitate la o reţea ilegală de migraţie și spălare de bani. Premierul Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc, a dispus o investigaţie cu privire la traficul cu vietnamezi în străinătate, după ce au fost comunicate informaţii despre faptul că majoritatea victimelor găsite într-un container frigorific al unui camion din parcul industrial Waterglade din Grays ar putea fi de naţionalitate vietnameză. Ambasada Vietnamului la Londra a înfiinţat o linie telefonică specială pentru cetăţenii vietnamezi care au nevoie de asistenţă.

UE acceptă amânarea Brexitului până pe 31 ianuarie

Solicitarea marii Britanii de a amâna ieșirea sa din UE a fost discutată vineri de ambasadorii statelor mebre ale blocului european, după ce premierul britanic Boris Johnson a propus organizarea de alegeri anticipate în decembrie. Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European a recomandat Consiliului European să accepte cererea premierului britanic de amânare a aplicării articolului 50 al Tratatului UE până la 31 ianuarie 2020, existând posibilitatea de a reveni asupra acestei perioade, dacă procedurile de ratificare şi de validare vor fi încheiate atât în Marea Britanie, cât şi în Parlamentul European. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat luni că Uniunea Europeană este de acord cu prelungirea termenului pentru Brexit până la 31 ianuarie 2020.

Stare de urgenţă în California, din cauza incendiilor de vegetaţie

Aproximativ 3000 de persoane au luat parte duminică la stingerea incendiului „Kinkade”, cel mai grav din cele mai mult de 10 focare majore din statul California, care au distrus sau deteriorat 400 de clădiri, conducând la emiterea de ordine de evacuare pentru 180.000 de persoane. Guvernatorul Garvin Newsom a declarat starea de urgenţă în întreg statul californian. Nu au fost raportate victime, dar incendiul izucnit miercurea trecută a distrus 207 kilometri pătraţi de vii din zona viticolă, flăcările pornind din apropierea unui cablu rupt în zona unui stâlp de înaltă tensiune aparţinând companiei Pacific Gas & Electric (PG&E). Compania a sistat furnizarea energiei electrice către 940.000 de clienţi, pe fondul prognozei meteorologice care anunţa înteţirea vântului.

Vladimir Bukovsky, cunoscutul disident rus, a murit într-un spital din Marea Britanie

După ani de probleme cu sănătatea, a murit la 76 de ani, în urma unui infract, Vladimir Bukovsky, „un erou de proporţii aproape legendare al mişcării de disidenţă sovietice”, scrie The New York Times. Scriitor talentat și activist pentru drepturile omului, Bukovsky a ispășit în total 12 ani de închisoare în URSS, devenind cunoscut pentru modul în care documenta ceea ce se întâmpla în închisorile sovietice. În 1976, a fost deportat din URSS și schimbat de guvern pentru Luis Corvalán, secretarul general al Partidului Comunist din Chile aflat în închisoare. Ulterior s-a stabilit în Marea Britanie și a făcut campanie, timp de decenii, împotriva regimului comunist din URSS.

Ascensiunea unui partid extremist în alegerile regionale din Germania

Partidul Alternativa pentru Germania, de extremă dreaptă, a depășit cu 1% voturile primite de partidul cancelarului Angela Merkel, în urma alegerilor regionale din landul Thuringia, conform sondajelor de la ieșirea de la urne. Numărul susţinătorilor partidului de ideologie extremă dreapta s-a dublat în 5 ani, de la 10,6% la 23%, iar rezultatele scrutinului ar putea avea un impact la nivel naţional, spun analiștii.

Lanţ uman fără precedent în Liban

De aproape două săptămâni, sute de mii de libanezi protestează contra guvernului, pe fondul măsurilor de austeritate impuse de guvernul condus de Saad Harir, nemulţumirile explodând după ce a fost anunţată taxarea utilizarea aplicaţiilor de mesagerie, precum Whatsapp, Messenger sau FaceTime. Zeci de mii de protestatari s-au ţinut de mâini și au format un lanţ uman, din nordul până în sudul ţării, pe o distanţă de 170 de kilometri, pentru a transmite astfel un mesaj, potrivit declaraţiilor lui Julie Tegho Bou Nassif, unul dintre organizatorii manifestaţiei.

Amenzi mari pentru funcţionarii care nu emit autorizaţii de construire în termen de 15 zile

Legea, adoptată recent de Parlament și promulgată sâmbătă de președintele Klaus Iohannis, reduce de la 30 la 15 zile lucrătoare termenul limită de emitere a certificatelor de urbanism și autorizaţiilor de construire, primăriile fiind obligate să elibereze și certificatul de urbanism în format digital și să îl trimită solicitantului prin e-mail.  Funcţionarii care refuză nejustificat să elibereze documentele în termen de 15 zile vor fi amendaţi cu sume de până la 5.000 de lei.

Studiu: România are una dintre cele mai mari ponderi ale populaţiei inactive din Uniunea Europeană

Aproximativ 600.000 de locuri de muncă din România ar putea fi afectate de transformarea digitală provocată de noile tehnologii, 275.000 dintre acestea putând fi înlocuite de automatizare, potrivit studiului PwC Workforce Disruption Index. „Ne confruntăm cu o situaţie paradoxală: avem una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populaţiei inactive dintre statele membre. Cauzele sunt diverse și multe dintre ele au legătură cu structura economiei, pentru că există regiuni ale ţării unde oportunităţile de angajare sunt foarte reduse sau inexistente”, a declarat Oana Munteanu, senior manager, People&Organisation PwC România. Potrivit studiului, peste 1,1 milioane de români sunt teoretic disponibili pentru a fi angajaţi, excluzând aici pensionarii și persoanele de peste 15 ani care urmează o formă de învăţământ.

 

 

 

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro