semneletimpului.ro

Esenţiale azi, 29 august

Regina aprobă suspendarea Parlamentului britanic

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a aprobat, miercuri, cererea premierului de suspendare a Parlamentului, facilitând astfel producerea Brexitului fără niciun acord. „Regina a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019”, se arată într-un comunicat oficial. Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii. O petiţie contra deciziei premierului a depăşit miercuri seară un milion de semnături.

Misiunea de securitate în Golf, un succes

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a salutat miercuri „succesul” misiunii de securitate maritimă desfăşurate de Statele Unite în Golf, unde calmul pare să fi revenit după mai multe incidente cu Iranul. „Nu căutăm războiul cu Iranul, dorim discuţii diplomatice şi scopul operaţiunii Sentinel a fost de a evita o situaţie care să ne facă să ieşim de pe această cale şi să ne pună pe un drum diferit”, a subliniat Esper. Operaţiunea, la care participă Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Bahrainul, are misiunea de a proteja navele comerciale în strâmtoarea strategică Ormuz, prin care tranzitează o treime din petrolul mondial transportat pe cale maritimă.

Rusia neagă implicarea în uciderea unui fost soldat cecen la Berlin

După ce autorităţile germane ar fi avut mai multe suspiciuni că moartea unui fost soldat cecen aflat în exil la Berlin ar fi putut fi ordonată de guvernul rus, Moscova a negat orice implicare. Zelimkhan Khangoshvili a fost împuşcat, vinerea trecută, într-un parc din Berlin. Acesta participase la lupta contra forţelor ruse în al doilea război din Cecenia, la începutul anilor 2000. După 2004, Khangoshvili a lucrat pentru guvernul georgian, continuând să sprijine lupta cecenilor. Acesta ar fi fost ţinta a două tentative de asasinat. Poliţia germană l-a prins pe principalul suspect, care însă a negat orice implicare în crimă şi a cerut să discute cu un oficial al ambasadei Rusiei. Kremlinul a negat orice implicare în asasinat. Crima se înscrie într-un trend mai vechi de ceceni omorâţi în plină zi în diferite oraşe. „Dacă se dovedeşte că un stat precum Rusia este în spatele acestui asasinat, atunci avem un al doilea caz Skripal în faţă, cu tot ce implică acest lucru”, a afirmat o sursă pentru presa germană.

Statele Unite sunt îngrijorate de militarizarea Crimeei

Aflat în vizită la Kiev, consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, John Bolton, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu se grăbească în privinţa procesului de pace din Donbas şi să fie foarte atent în relaţia cu Rusia. El şi-a exprimat totodată îngrijorarea faţă de militarizarea peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014. Bolton a spus că Statele Unite sunt dispuse să participe la negocierile cu privire la reglementarea situaţiei din Donbas în Formatul Normandia, constituit în prezent din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina. Emisarul american pentru Ucraina, Kurt Volker, a afirmat că Rusia poate reveni în G8 numai după retragerea din Crimeea.

Acord pentru formarea unui nou guvern în Italia

Mişcarea Cinci Stele a ajuns, miercuri seară, la un acord cu Partidul Democrat pentru formarea unui nou guvern în Italia, condus tot de premierul în exerciţiu, Giuseppe Conte. Acesta își prezentase marţi demisia, înaintea unei moţiuni de cenzură generate de disensiunile din coaliţia de guvernământ. Liga Nordului, condusă de vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru de interne, a depus moţiunea de cenzură împotriva guvernului Giuseppe Conte în contextul disensiunilor cu partenerul de guvernare, Mişcarea Cinci Stele, condusă de Luigi di Maio. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, va decide dacă va desemna un alt prim-ministru sau va convoca alegeri anticipate.

Rusia le cere Statelor Unite renunţarea la sancţiunile impuse Venezuelei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Statele Unite trebuie să renunţe la sancţiunile „ilegale” impuse regimului de la Caracas, argumentând că acestea amplifică problemele cu care se confruntă populaţia Venezuelei. Ea a mai declarat că opoziţia încearcă să înlăture un guvern legitim prin creşterea tensiunilor în mod artificial, referindu-se la decizia Parlamentului de a înnoi participarea în Tratatul Interamerican de Asistenţă Reciprocă, încheiat între statele din Vest, în 1947, pentru o apărare comună. „Opoziţia din Venezuela pare dispusă să folosească prevederile acestui acord în scopuri politice şi a solicitat înfiinţarea unei coaliţii internaţionale pentru o intervenţie umanitară”, a adăugat aceasta.

Record de încredere pentru un preşedinte al Ucrainei

Ucraina are cel mai popular preşedinte din istoria ei. Volodimir Zelenski, un actor de comedie în vârstă de 41 de ani, ales preşedinte la 21 aprilie în ciuda lipsei de experienţă politică, se bucură de încrederea a 70% dintre concetăţenii. Zelenski a câştigat detaşat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, cu 73,22% din voturi, în faţa fostului preşedinte, Petro Poroşenko, fiind văzut drept o alternativă la sistemul oligarhic şi corupt care domină Ucraina încă de la obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, la 24 august 1991.

Reuniune a statelor sud-americane privind situaţia din pădurea amazoniană

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat miercuri că vecinii ţării, cu excepţia Venezuelei, vor organiza o reuniune pe 6 septembrie în Leticia, Columbia, pentru a stabili o strategie comună în vederea salvării pădurii amazoniene. De asemenea, Bolsonaro a acceptat ajutorul preşedintelui din Chile, Sebastian Pinera, care a oferit 4 aeronave destinate stingerii incendiilor de vegetaţie.

Bolivia a pierdut peste 1 milion de hectare de pădure din cauza incendiilor

Guvernul bolivian a anunţat miercuri că incendiile din această ţară au afectat 1,2 milioane de hectare de pădure. Organizaţia nonguvernamentală Prietenii Pădurii susţine însă că suprafaţa ar fi de aproximativ 1,8 milioane de hectare. Preşedintele ţării, Evo Morales, şi-a suspendat campania electorală pentru a coordona acţiunile de combatere a incendiilor. Decizia lui Morales a venit în contextul în care acesta este puternic contestat din cauza reacţiei foarte slabe faţă de dezastrul ecologic, dar şi din cauza politicilor sale, care ar încuraja defrişările.

Facebook înăspreşte regulile pentru reclamele politice

Facebook a anunţat miercuri introducerea de noi reguli în ceea ce priveşte reclamele politice de pe platformă în Statele Unite, înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie anul viitor. Începând cu jumătatea lunii septembrie, compania le va cere furnizorilor de publicitate politică informaţii suplimentare despre organizaţia lor, inclusiv numărul de telefon, e-mailul de afaceri şi site-ul oficial, precum şi dovada că sunt înregistraţi de guvernul american.