Esenţiale azi, 29 octombrie

Parlamentul britanic a respins cererea premierului de convocare a alegerilor anticipate

Camera Comunelor a respins solicitarea premierului Johnson de organizare a alegerilor parlamentare pe 12 decembrie, soluţia premierului de a depăși impasul politic legat de retragerea ţării din Uniunea Europeană. Moţiunea de convocare a unui scrutin parlamentar anticipat a primit 299 de voturi favorabile și 70 împotrivă, dar avea nevoie de două treimi din voturi pentru a putea trece. Boris Johnson a anunţat că va propune un proiect de lege pentru dizolvarea Parlamentului, pe care îl consideră nefuncţional, pentru a putea organiza alegerile legislative pe 12 decembrie.

Bulgaria expulzează un diplomat rus

Guvernul bulgar a anunţat că a expulzat un diplomat rus acuzat de spionaj împotriva Bulgariei, Alianţei Nord-Atlantice și Uniunii Europene. „Partea bulgară și-a exprimat dorinţa ca angajatul Ambasadei să fie revocat din funcţie până la sfârșitul zilei de luni. Diplomatul a părăsit deja Bulgaria”, a anunţat Ministerul bulgar de Externe.

Șapte persoane, decedate într-un accident rutier în Ungaria, printre victime fiind și români

Un accident grav a avut loc pe autostrada M5 din Ungaria, 7 persoane decedând în urma coliziunii între 3 autovehicule. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că printre victime se află și 4 români, iar reprezentanţii Consulatului General al României în Szeged au întreprins demersuri pentru a afla identitatea peroanelor implicate în accident și circumstanţele producerii accidentului.

Franţa: Un bărbat a deschis focul la o moschee, rănind 2 persoane

Poliţia franceză a arestat un bărbat în vârstă de 80 de ani care a deschis focul la o moschee din orașul Bayonne, 2 bărbaţi de aproximativ 70 de ani fiind grav răniţi în acest incident. Atacatorul a rănit victimele în momentul în care acestea au încercat să îl împiedice să dea foc ușii moscheii, iar înainte de a se retrage bărbatul a incendiat un vehicul. Autorul atacului avea legături cu formaţiunea de extrema dreaptă condusă de Marie Le Pen, au transmis surse din poliţie.

Grecia primește undă verde de la UE pentru achitarea înainte de termen a unei părţi din creditul la FMI

Grecia intenţionează să plătească înainte de scadenţă 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI, reducându-și astfel costurile cu serviciul datoriei, pentru că dobânda la împrumuturile FMI este mai ridicată decât cea de pe pieţele de obligaţiuni. Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a fost de acord cu această plată, care reprezintă mai puţin de o treime din datoria Greciei la FMI. „Restituirea înainte de scadenţă a unei părţi din creditul FMI este benefică atât pentru Grecia, cât şi pentru Mecanismul European de Stabilitate”, a declarat șeful ESM, Klaus Regling.

Guvernul portughez revizuiește programul Golden Visa

În încercarea de a crea noi locuri de muncă, Portugalia va revizui programul Golden Visa, care prevede acordarea de permise de ședere investitorilor din afara Uniunii Europene. Potrivit datelor oficiale, doar 17 persoane au investit în companii portugheze, din cei aproape 8.000 de beneficiari ai programului. Guvernul de la Lisabona a anunţat că va revizui programul, pentru ca banii să meargă spre „regiunile cu o densitate redusă a populaţiei, precum şi spre activităţile care duc la crearea de locuri de muncă şi la revigorarea zonelor urbane şi a moştenirii culturale”. Majoritatea investitorilor din acest program provin din China.

Rusia confirmă operaţiunea SUA în Siria, dar cere dovezi pentru moartea liderului grupării Stat Islamic

„Militarii noştri au văzut într-adevăr avioane americane şi drone în zonă, care ar fi putut să acţioneze acolo”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, confirmând faptul că trupele ruse au observat raidul aerian în care SUA spune că a fost ucis liderul grupării SI, Abu Bakr al-Baghdadi. Ministerul rus al Apărării a cerut anterior dovezi despre anihilarea lui Al-Baghdadi, iar Peskov a subliniat că, dacă informaţiile se confirmă, se poate vorbi de o „contribuţie serioasă a preşedintelui SUA la lupta împotriva terorismului internaţional”.

Medic portughez, suspendat după nașterea unui copil fără chip

Medicul Artur Carvalho a fost suspendat timp de șase luni de consiliul disciplinar al Colegiului Medicilor, care a decis și demararea unei anchete, pentru că acesta nu a depistat malformaţiile unui copil născut fără chip. „Există dovezi solide de neglijenţă din partea doctorului Artur Carvalho care pot duce la o sancţiune disciplinară”, a declarat Alexandre Valentim Lourenço, preşedintele consiliului din cadrul Colegiului Medicilor pentru regiunea de sud, care a explicat că acest caz „are repercusiuni asupra reputaţiei medicilor”. Rodrigo, bebelușul fără ochi, nas și fără o parte din craniu, s-a născut la Spitalul „Sao Bernardo”, din Setubal. Doctorul Carvalho, care a monitorizat sarcina, nu a depistat nicio problemă, deși a efectuat patru ecografii, ba chiar le-a explicat părinţilor îngrijoraţi că, în unele cazuri, faţa copilului nu e vizibilă în timpul ecografiilor.

Avionul spaţial fără pilot X-37B a aterizat după o misiune record de 780 de zile

Avionul X-37B, aparţinând U.S. Air Force, a aterizat după 780 de zile de misiune pe orbită, după ce a fost lansat cu o rachetă Falcon 9, la 7 septembrie 2017. „Prin aterizarea de succes de azi, (avionul spaţial) X-37B a încheiat cel mai lung zbor al său, a desfăşurat cu succes toate experimentele şi şi-a îndeplinit toate obiectivele”, a declarat Randy Walden, directorul Air Force Rapid Capabilities Office. În această misiune, X-37B a plasat mai mulţi microsateliţi pe orbită, dar a desfășurat și un experiment menit să „testeze tehnologii electronice în condiţiile expunerii de durată la mediul spaţial”.

Educaţia s-a scumpit în România cu aproape 23% în ultimii 8 ani

În intervalul 2010-2018, preţul serviciilor de educaţie oferite de stat populaţiei a crescut cu 22,8%, faţă de 19,4%, diferenţa din Uniunea Europeană, potrivit unei analize Eurostat. Creșterea salariilor din educaţie are impact direct asupra scumpirii serviciilor educaţionale, iar salarizarea personalului a fost singura cheltuială care a crescut din 2016. Deși educaţia este asigurată gratuit de stat, rapoarte din ultimii ani au arătat că părinţii cheltuiesc mult pentru buna desfășurare a procesului de școlarizare, suma lunară alocată unui copil de către familie fiind de 545,8 lei, potrivit ultimului studiu al Fundaţiei „Friedrich Ebert Stiftung”. În același timp, cheltuielile guvernului român pentru educaţie sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, în 2017 procentul din PIB pentru Educaţie fiind de 2,8, cu 1,8 puncte mai puţin decât media Uniunii Europene.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro