Esenţiale azi, 3 iulie

Agenţia ONU pentru Aviaţie va revizui programul de pregătire a piloţilor, în urma accidentelor de anul acesta în care a fost implicat modelul Boeing 737 Max

Autorităţile globale din domeniul aviaţiei se vor întâlni la Montreal săptămâna viitoare pentru a revizui cerinţele pentru obţinerea permisului de zbor al piloţilor, potrivit declaraţiilor Agenţiei ONU pentru Aviaţie, în contextul discuţiilor pornite în urma celor două prăbușiri fatale ale acestui an, în care a fost implicat modelul Boeing 737 Max.

SUA: Comandantul american al trupelor SEAL acuzat de crime de război, achitat de tribunalul militar din San Diego

Cadrul militar american din trupele SEAL care a fost acuzat luna trecută de uciderea unui tânăr deţinut, membru al grupării Stat Islamic, precum și de alte crime, a fost declarat nevinovat de tribunalul militar din San Diego. Comandantul pentru operaţiuni speciale Edward Gallagher, în vârstă de 40 de ani, fusese acuzat de înjunghierea unui adolescent și de tragerea arbitrară cu arma în civilii din Irak. El a fost, în final, condamnat pentru că s-a pozat alături de cadavrul băiatului de 17 ani, însă a fost achitat în ceea ce privește celelalte acuzaţii.

Iunie 2019 este cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată

Iunie a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată pe Pământ, conform Copernicus Climate Change Service. Temperatura a fost cu 2 grade Celsius peste medie. Mai multe recorduri au fost doborâte săptămana trecută în numeroase ţări europene sufocate de căldură, în special din cauza unui front de aer cald de origine sahariană.

Germania: Facebook, sancţionat cu o amendă de 2 milioane de euro, din cauza încălcării legislaţiei referitoare la discursul urii

Autorităţile germane au anunţat marţi că au impus sancţiuni în valoare de 2 milioane de euro companiei Facebook, din cauza încălcării unei legi pentru combaterea discursului urii. Biroul Federal de Justiţie a declarat că Facebook nu a reușit să respecte standardele de transparenţă cerute în procesul de gestionare a plângerilor care implicau discursul urii pe reţeaua de socializare.

Libia: Cel puţin 40 de morţi şi 70 de răniţi în urma unui atac asupra unui centru de migranţi

Cel puţin 40 de migranţi au fost ucişi şi 70 au fost răniţi într-un atac aerian asupra unui centru în care se aflau aceștia, situat la periferia capitalei libiene Tripoli, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă. „Acesta este un bilanţ preliminar şi ar putea creşte”, a adăugat purtătorul de cuvânt, Osama Ali. Potrivit lui, în centru se aflau aproximativ 120 de migranţi.

Noul Parlament European: Peste jumătate dintre eurodeputaţi sunt membri noi, iar 40% sunt femei

Dintre cei 748 de deputaţi învestiţi marţi (3 aleşi catalani sunt împiedicaţi de către autorităţile spaniole să-şi înceapă mandatul), 436 nu au mai fost niciodată membri ai Parlamentului European, respectiv aproape 6 din 10, potrivit bazei de date a AFP. Noul Parlament European este format din femei în proporţie de 40%. Este cea mai mare proporţie de femei de la primele alegeri europene prin sufragiu universal direct, din 1979.

Acord UE asupra nominalizărilor în posturi-cheie; Ursula von der Leyen, preşedintă CE

Şefii de stat şi de guvern au ajuns la un acord asupra nominalizărilor în posturile-cheie la nivel european. Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării, mamă a șapte copii, a fost nominalizată la şefia Comisiei Europene, iar franceza Christine Lagarde, care acum conduce Fondul Monetar Internaţional, ar urma să preia conducerea Băncii Centrale Europene. Dacă va fi votată de Parlamentul European, von der Leyen va deveni prima femeie care va conduce CE.

Patru români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral

România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa: 4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral; 61.500 de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în România, cele mai multe dintre ele – 55.000 – fiind accidente ischemice. Unul din 5 români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar 1 din 3 rămâne imobilizat la pat. Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervenţională propune ca în București să se creeze 5 centre care să asigure prin rotaţie garda permanentă pentru acoperirea urgenţelor, iar centrele de la Târgu Mureș, Suceava și Timișoara să acopere momentan restul ţării. În următorii ani, vor fi necesare cel puţin încă 4 centre, localizate în funcţie de distribuţia populaţiei la nivel naţional.

DIICOT a capturat o mașină plină cu droguri, pregătite pentru un festivalul de muzică de pe litoral

Cocaină, ecstasy, canabis, haşiş, amfetamină şi ketamină, pregătite pentru a fi vândute la un festival de muzică ce va avea loc în weekend în Mamaia – aceasta au găsit procurorii DIICOT asupra unui tânăr de 22 de ani. El a fost prins de poliţişti şi procurori cu toate tipurile de droguri consumate în România şi a fost reţinut.

Eclipsă totală de soare, vizibilă din America de Sud: Bilete de 2.000 de dolari pentru a urmări fenomenul din deşertul Atacama

Mii de oameni pasionaţi de astronomie s-au adunat marţi în ţări din America de Sud pentru a urmări eclipsa totală de soare, iar mulţi dintre ei, în locuri special amenajate. Eclipsa a debutat în Pacific, iar umbra de aproximativ 10.000 de kilometri a ajuns până în Chile şi în Argentina şi în cele mai puternice telescoape de aici. Cei care au dorit să aibă privilegiul de a urmări eclipsa alături de astronomii de la European Southern Observatory din deşertul Atacama au plătit 2.000 de dolari pentru un bilet. Biletele s-au epuizat în 3 minute.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro