Esenţiale azi, 3 iunie

Papa Francisc a subliniat nevoia Europei de a-și depăși divizările

Pe drumul de întoarcere la Roma, papa a abordat, în cadrul unei conferinţe de presă, o serie de subiecte, printre care relaţia dintre catolici și ortodocși și situaţia în care se află Europa. Francisc a subliniat nevoia de colaborare a creștinilor, necesitatea solidarizării în faţa problemelor globale, dar și importanţa unui răspuns european adecvat provocărilor viitorului. „Europa trebuie să își descopere propria identitate, propria unitate, pentru a depăși divizările și frontierele”, a declarat papa Francisc.

Reuniune de urgenţă în Ucraina, pe tema unei înregistrări în care România anexează Bucovina

O înregistrare video de 7 minute, intitulată „Războiul româno-ucrainean din 2022”, a fost postată pe YouTube în data de 26 mai. Înregistrarea, care are deja 3.300 de vizualizări, prezintă scenariul anexării de către România a părţii ucrainene a Bucovinei, după ce Rusia ar declanșa o ofensivă de proporţii asupra statului ucrainean.

Incidentul a fost considerat o încălcare teritorială a Ucrainei de procurorul militar-șef al Ucrainei, care a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului Militar de Informaţii și Serviciului de Securitate al Ucrainei. Presa din Ucraina scrie că înregistrarea are scopul de a tensiona relaţiile bilaterale, acest gen de provocări fiind croite după modelul Moscovei, după cum precizează unii experţi.

Garda Civilă din Ungaria va proteja graniţa dintre România și Ungaria

Potrivit unui purtător de cuvânt la Uniunii Gărzii Civile din comitatul Csongrad, 13 organizaţii ale Gărzii Civile vor fi mobilizate pentru a proteja frontiera dintre Ungaria și România în zona Kiszombor și Nagylak (Nădlac), pe malul râului Mureș și în orice zonă în care este nevoie de o acţiune poliţienească, începând din acest weekend și până pe 15 iunie. De asemenea, 1.000 de soldaţi din armata ungară vor fi implicaţi în protejarea graniţei dintre Ungaria și Serbia timp de 3 luni.

O sută de migranţi au fost preluaţi din Marea Mediterană

O navă a marinei militare italiene a acostat în orașul Genova, transportând 100 de migranţi, printre care 23 de minori și 17 femei, care au fost preluaţi din apele Mării Mediterane. Potrivit declaraţiei ministrului Matteo Salvini, migranţii vor fi transferaţi în alte 5 state din Uniunea Europeană și vor fi preluaţi de Vatican.

Canada își închide ambasada din Venezuela

„Din păcate, la sfârșitul acestei luni, diplomaţii canadieni din Venezuela nu vor mai fi în măsură să obţină acreditarea diplomatică în cadrul regimului Maduro, iar vizele lor vor expira”, a declarat ministrul canadian de externe, care a explicat că regimul Maduro a luat măsuri de limitare a capacităţii de funcţionare a ambasadelor în Venezuela. Canada este una dintre cele 10 ţări din Grupul regional de la Lima care îl recunoaște pe Juan Gaido, liderul opoziţiei venezuelene, drept conducătorul legitim al Venezuelei.

Confruntări între palestinieni și poliţiștii israelieni pe Esplanada Moscheilor

Cel de-al treilea loc sfânt al islamului, revendicat ca spaţiu sacru și de evrei, a fost centrul unor confruntări care s-au soldat cu 45 de răniţi, după ce sute de naţionaliști israelieni au ajuns pe Esplanada Moscheilor duminică dimineaţa. În mod obișnuit, poliţia israeliană nu autorizează vizitele evreilor pe esplanadă în ultimele 10 zile ale Ramadanului, însă duminică aceștia au obţinut o autorizare excepţională, Israelul sărbătorind cucerirea Ierusalimului de Est în 1967. Vizita evreilor a fost considerată o provocare de către credincioșii palestinieni, care au aruncat cu pietre și scaune din moschee în forţele de ordine.

China avertizează SUA că-și va apăra suveranitatea, recurgând inclusiv la forţă

Ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, a declarat că un conflict militar între SUA și China ar fi un dezastru, dar că ţara sa „se va bate până la capăt” pentru a-și proteja suveranitatea. Wei Fenghe a criticat SUA pentru că sprijină Taiwanul, pe care guvernul chinez îl consideră provincie renegată, dar și pentru operaţiunile din Marea Chinei de Sud, unde „ţări din afara regiunii vin (…) pentru a-şi etala muşchii în numele libertăţii navigaţiei”.

Explozii uriașe la o fabrică de armament din Rusia

Cel puţin 79 de persoane au fost rănite într-o explozie produsă la o fabrică de explozibili din Dzerjinsk, un oraș aflat la 300 de kilometri distanţă de Moscova. Unda de șoc a spart geamurile la sute de autoturisme și de clădiri aflate în apropiere, iar un martor a povestit că „norul de fum seamănă cu o ciupercă uriașă”. Încă nu se cunoaște motivul exploziei, iar autorităţile ruse au declarat stare de urgenţă în Dzerjinsk și în alte 3 așezări învecinate.

Navele de croazieră vor fi interzise pe canalul Giudecca

Cel puţin 5 persoane au fost rănite ușor, după ce o navă de croazieră scăpată de sub control a lovit un chei și apoi o ambarcaţiune cu turiști pe canalul Giudecca, una dintre căile navigabile principale ale Veneţiei. Criticii cer de multă vreme interzicerea navelor de croazieră în regiune, iar acest incident ar putea să urgenteze răspunsul la solicitările lor. Sergio Costa, ministrul mediului, a scris pe Twitter că se lucrează de luni de zile la un plan care să interzică navigarea navelor de croazieră pe acest canal, iar ministrul infrastructurii, Danilo Toninelli, a confirmat că, după „mulţi ani de inerţie”, oficialii se află foarte aproape de o soluţie care va proteja atât laguna, cât și turismul.

Opt alpiniști, dispăruţi în Himalaya

Un grup de alpiniști care escalada Nanda Devi, al doilea munte ca înălţime din India, nu s-a mai întors la tabăra de bază. Grupul, care începuse escaladarea muntelui la 13 mai, includea 4 alpiniști din Marea Britanie, 2 americani, 1 australian și 1 indian.

Alpinistul Alan Hinkes, prieten cu Martin Moran, experimentatul ghid montan care conducea grupul, a declarat că mai există încă speranţă în ce privește grupul dispărut, bazându-se pe „experienţa masivă” a lui Moran. Două elicoptere aparţinând Forţelor Aeriene Indiene au fost trimise în căutarea alpiniștilor, dar operaţiunea a fost suspendată pentru moment, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Înalt responsabil nord-coreean, reabilitat de liderul Kim Jong-un

Kim Yong-chol, omologul nord-coreean al secretarului de stat american Mike Pompeo, a apărut în compania președintelui nord-coreean și a altor demnitari ai partidului, cu ocazia unui eveniment artistic desfășurat duminică seara.

Potrivit comisiei parlamentului sud-coreean pentru serviciile de informaţii, Kim Yong-chol ar fi fost trimis în lagăr, din cauza modului în care a gestionat summitul de la Hanoi. Pe 31 mai, ziarul sud-coreean Chosun Ilbo informa că înaltul oficial ar fi fost executat în martie, împreună cu patru oficiali ai Ministerului de Externe, sub acuzaţia de spionaj în favoarea Statelor Unite.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro