Esenţiale azi, 31 decembrie

Europa

Slovacia: 15 ani de închisoare pentru uciderea jurnalistului Kuciak

Un tribunal din Slovacia l-a condamnat luni la 15 ani de închisoare pe Zoltan Andrusko, unul dintre cei cinci inculpaţi, pentru implicarea în uciderea jurnalistului Jan Kuciak, în februarie 2018. Kuciak realiza o anchetă legată de activităţile omului de afaceri Marian Kocner. Uciderea jurnalistului și a logodnicei sale a declanşat ample manifestaţii anti-guvernamentale, ducând la demisia premierului Robert Fico și deschizând calea pentru alegerea militantei anticorupţie Zuzana Caputova ca președinte al ţării.

Ambasadoarea SUA în Polonia îl contrazice pe Putin

Ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher, a subliniat luni că Germania şi Uniunea Sovietică au fost împreună responsabile pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, ca reacţie la afirmaţiile președintelui rus Vladimir Putin. Acesta a negat, săptămâna trecută, că Uniunea Sovietică ar fi jucat vreun rol în începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, acuzând în schimb Polonia de încheierea unei înţelegeri cu Hitler. Varşovia l-a convocat pe pe ambasadorul rus pentru a-şi exprima dezaprobarea.

Avocatul general al Spaniei cere elibarea liderului separatist Junqueras

Avocatul general al statului spaniol a cerut luni eliberarea din detenţie a liderului separatist catalan Oriol Junqueras, în contextul în care Partidul Socialist Muncitoresc are nevoie de sprijinul partidului acestuia pentru a forma un nou guvern. Și Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cerut anterior Spaniei eliberarea acestuia, pentru a-i permite îndeplinirea atribuţiilor de europarlamentar.

 

Asia

Talibanii nu intenţionează o încetare a focului

Talibanii au declarat luni că, în negocierile cu Statele Unite, nu au în vedere o încetare a focului, ci doar o reducere a violenţei. Discuţiile privind o retragere a forţelor SUA sunt suspendate în prezent după un atac al talibanilor asupra unei baze militare în decembrie.

Poluarea din Kabul face tot mai multe victime

Cel puţin 17 persoane au murit în urma unor boli respiratorii la Kabul, pe parcursul săptămânii trecute, iar alţi aproximativ 8.800 au fost spitalizaţi. Proprietarii sălilor de nuntă, băilor publice şi firmelor de administrare a imobilelor au fost avertizaţi să înceteze să ardă anvelope şi materiale plastice pentru a-şi asigura încălzirea. De asemenea, rezidenţii au fost îndemnaţi să reducă utilizarea cărbunelui pentru a-şi încălzi casele. Multe persoane invocă sărăcia şi lipsa de electricitate drept cauză primară a poluării şi susţin că problema va fi imposibil de rezolvat în lipsa unui gaz şi a unei energii electrice mai ieftine.

Tensiuni între SUA și Irak

Statele Unite au acuzat luni autorităţile irakiene că nu au făcut ce era necesar pentru a proteja interesele americane, reamintind că armata şi diplomaţii americani să aflau la faţa locului la invitaţia guvernului irakian. Irakul a transmis că își va revizui relaţia cu SUA după ce aviaţia americană a atacat baze Hezbollah pe teritoriul ţării, omorând 25 de militanţi, ca represalii la atacarea unor baze americane din Irak.

Kim Jong-Un recunoaște situaţia economică gravă a ţării

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, i-a avertizat pe principalii lideri ai Partidului Muncitoresc, că ţara are „o situaţie gravă” economică și a făcut apel la luarea de măsuri de urgenţă pentru a remedia situaţia. Kim a afirmat că a venit momentul să se facă „o cotitură decisivă” în dezvoltarea economică a Coreei de Nord. El le-a prezentat liderilor reuniţi în sesiune „sarcini” de îndeplinit „pentru a corecta de urgenţă grava situaţie din principalele sectoare industriale ale economiei naţionale”.

 

Africa

Sudan: Aproape 30 de ofiţeri, condamnaţi la moarte pentru torturarea unui profesor

Un tribunal sudanez a condamnat la moarte 29 de ofiţeri din cadrul serviciilor secrete pentru torturarea și uciderea profesorului Ahmad al-Khair, care a luat parte la protestele împotriva fostului președinte Omar al-Bashir. Apărarea va contesta decizia. Cazul a devenit foarte cunoscut în Sudan, o mulţime de oameni adunându-se în apropiere de tribunal pentru aflarea sentinţei. În protestele anti-guvernamentale, care au dus la îndepărtarea lui al-Bashir de la putere de către armată, au fost ucise 170 de persoane.

Reuniune de urgenţă a Ligii Arabe pe tema Libiei

Reprezentanţii ţărilor Ligii Arabe se reunesc astăzi de urgenţă, la iniţiativa Egiptului, pentru a discuta despre situaţia din Libia. Guvernul recunoscut international de la Tripoli, care a semnat recent două acorduri de cooperare cu Turcia, se luptă cu forţele mareșalului Khalifa Haftar, sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia. Comunitatea internaţională se teme de escaladarea conflictului, în contextul intervenţiei actorilor străini.

Congo: 18 morţi în urma unui atac armat

Militanţii islamiști au ucis 18 persoane într-un atac asupra unui sat din estul Republicii Democrate Congo, acesta fiind cel mai recent atac dintr-o contraofensivă de 60 de zile în care au fost ucişi cel puţin 200 de civili. În 30 octombrie, armata a lansat o campanie împotriva militanţilor din Forţele Democrate Aliate (ADF), grupare islamistă ugandeză

 

America de Sud

Bolivia și Spania, expulzări reciproce de diplomaţi

Bolivia a anunţat luni expulzarea ambasadoarei Mexicului, precum şi a însărcinatei cu afaceri şi a consulului Spaniei, pe care îi acuză că ar fi încercat să evacueze un fost colaborator al preşedintelui bolivian Evo Morales, refugiat în ambasada Mexicului din La Paz. Madridul a negat acuzaţiile, expulzând, în replică, trei diplomaţi bolivieni.

 

Australia

Incendiile continuă să facă victime în Australia

Mii de persoane din Victoria, Australia s-au refugiat pe plajă pentru a scăpa de incendiile de vegetaţie ce devastează zona. Încă două persoane au fost ucise de foc, ridicând numărul victimelor dela începerea crizei la 12, între care 3 pompieri voluntari. Cinci persoane sunt dispărute. Mai multe incendii devastează o zonă de aproximativ 500 de kilometri în statele australiene New South Wales și Victoria. Din septembrie, milioane de hectare de teren au fost afectate. Temperaturile de peste 40 de grade și vânturile puternice contribuie la înteţirea focului.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro