Esenţiale azi, 31 octombrie

NATO condamnă acţiunile agresive ale Rusiei în Marea Neagră

Statele NATO susţin suveranitatea Ucrainei și cer retragerea trupelor ruse, dar condamnă și acţiunile agresive desfășurate de Rusia în regiunea Mării Negre, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Secretarul NATO şi ambasadorii din cadrul Consiliului Nord-Atlantic efectuează miercuri şi joi o vizită în Ucraina, în cadrul eforturilor Alianţei Nord-Atlantice de susţinere a acestei ţări. „NATO a transmis foarte clar că Rusia are o responsabilitate particulară în aplicarea Acordului de la Minsk şi că trebuie să retragă toate trupele din estul Ucrainei şi să înceteze destabilizarea”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Școlile din Rusia au ordin să organizeze o oră de asamblare a unei puști Kalaşnikov

Ministerul Educaţiei de la Moscova a trimis dispoziţie pentru organizarea în toate școlile din Rusia a unei lecţii tematice dedicate puștii de asalt Kalaşnikov (AK-47). Iniţiativa vine în contextul aniversării a 100 de ani de la nașterea inventatorului armei, Mihail Kalașnikov, pe 10 noiembrie. Elevii vor învăţa să asambleze și să dezasambleze un kalașnikov, dar vor avea și sarcina de a compara pușca de asalt rusească și pușca americană M-16. Potrivit conducerii ministerului, această oră are rolul de a contribui la formarea sentimentului de patriotism la copii, după cum informează postul de radio Eho Moskvî.

Fost responsabil SI ar putea primi recompensa pentru informaţiile care au dus la al-Baghdadi

Un fost responsabil al grupării Stat Islamic care a oferit informaţii ce au dus în final la moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi ar trebui să primească recompensa de 25 de milioane de dolari promisă de SUA în schimbul unor informaţii care ar fi putut contribui la capturarea liderului terorist, scrie The Washington Post. Informatorul a fost prezent la operaţiunea forţelor speciale americane la Barisha, în nord-vestul Siriei, și a furnizat o descriere detaliată a ascunzătorii lui al-Baghdadi, motivul pentru care acesta i-a trădat pe liderii grupării fiind acela că un membru al familiei sale a fost ucis de gruparea jihadistă.

Peste 100.000 de minori, înscriși în registrele organizaţiei Stat Islamic

Conform raportului „Minor Misery”, realizat de cercetători de la Centrul de Combatere a Terorismului de la academia West Point, 101.850 de minori au legături cu cel puţin un adult care primea fonduri de la Stat Islamic, 16.121 dintre aceștia fiind născuţi după crearea autoproclamatului califat, motiv pentru care certificatele lor de naștere nu sunt recunoscute de niciun stat. Autorii raportului au stabilit naţionalitatea de origine a 76.273 de minori. Majoritatea sunt irakieni, dar provin și din alte 57 de state, inclusiv din Europa. Acești copii nu ar trebui însă „consideraţi bombe cu efect întârziat sau agenţi în adormire”, spun cercetătorii. „Deşi unii dintre ei ar putea comite acte de terorism sau să ia parte la conflict, provocările cu care, cel mai probabil, se vor confrunta pe termen scurt, mediu şi lung vor lua forma lipsei de adăpost, a traumelor, anxietăţii, depresiei, șomajului, violenţei domestice sau a infracţionalităţii”, arată raportul.

Senatorii americani acuză Boeing că fabrică „sicrie zburătoare”

Dennis Muilenburg, directorul executiv al Boeing, a fost audiat miercuri de Comitetul pentru Comerţ al Senatului SUA și a recunoscut că Boeing a făcut „greșeli”, dar a precizat că ambele accidente ale avionului 737 Max 8 au determinat compania să înveţe din greșeli și să facă schimbările necesare. Senatorii americani au acuzat compania că fabrică „sicrie zburătoare” și că a grăbit procesul de livrare a aeronavelor, angajându-se într-un „model de ascundere deliberată”.

Facebook acceptă plata unei amenzi de 580.000 de euro

Biroul britanic al Comisarului pentru Informaţii (ICO) a amendat Facebook anul trecut, după ce date despre cel puţin 1 milion de utilizatori britanici colectate de Cambridge Analytica au fost folosite în scopuri politice. Miercuri, Facebook a acceptat să plătească o amendă de 580.000 de euro pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia datelor. „Principala îngrijorare a ICO a fost că date despre cetăţeni ai Regatului Unit au fost expuse unui risc grav de prejudicii. Protecţia informaţiilor personale şi a intimităţii are o importanţă fundamentală. Suntem bucuroşi să aflăm că Facebook a luat şi va continua să ia măsuri semnificative pentru a se conforma principiilor fundamentale ale protecţiei datelor”, a declarat comisarul adjunct al ICO, James Dipple-Johnstone.

Patru milioane de pastile de iod pentru lituanieni

Finalizarea centralei nucleare pe care Belarus o deschide la graniţa cu Lituania, la mai puţin de 50 de kilometri de capitala Vilnius, e de natură să-i îngrijoreze pe lituanieni, care au decis să cumpere 4 milioane de pastile de iod până la finalul anului. Pentru că nu este convinsă că centrala nucleară îndeplinește criteriile de securitate, Lituania își propune să cheltuiască un milion de euro pentru a pregăti populaţia în cazul unui potenţial dezastru.

Dispozitive de recunoaștere facială, la metroul din Beijing

Beijingul vrea să instaleze dispozitive de recunoaștere facială la căile de acces în metroul din capitală. Pentru a fluidiza accesul persoanelor în metrou, vor fi instalate camere de recunoaștere facială care vor detecta feţele călătorilor, permiţând repartizarea lor la căi de acces diferite. Măsura reprezintă, de fapt, aplicarea unui „sistem de creditare a pasagerilor”. Cei care figurează pe „lista albă” vor beneficia de înlesnirea măsurilor de control, spre deosebire de cei la care se va remarca o „reacţie anormală” și care vor fi supuși unui control riguros.

Ungaria va coopera politic cu Rusia

„Ungaria este parte a NATO şi UE şi va continua să fie, dar aceasta nu exclude ca pe anumite teme politice să coopereze cu Rusia”, a declarat premierul ungar, Victor Orban, la Budapesta, la întâlnirea cu președintele Vladimir Putin. „Ungaria este interesată ca relaţiile dintre Rusia şi NATO să se îmbunătăţească. Experienţa istorică şi politică a Ungariei arată că, atunci când relaţiile sunt proaste şi există tensiuni, Ungaria pierde”, a precizat Orban, argumentând că ţara sa se află între trei poli de atracţie: Berlin, Moscova și Istanbul. Vladimir Putin a afirmat dorinţa celor două ţări de a-și diversifica relaţiile, subliniind că sectorul energetic rămâne principala prioritate. Orban rămâne liderul european cu cele mai strânse relaţii cu Moscova, întâlnirile cu președintele rus fiind cel puţin anuale în ultimii 9 ani.

Castelul Shuri, din Okinawa, distrus într-un incendiu

Principală componentă a unui complex istoric din perioada regatului Ryukyu, castelul Shuri, inclus în patrimoniul UNESCO din anul 2000, a fost distrus în mare parte într-un incendiu,  în noaptea de miercuri spre joi. „Motivele incendiului nu au fost identificate deocamdată, dar un sistem de alarmă s-a declanşat în jurul orei 02:30”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Okinawa, precizând că focul a izbucnit în templul principal, extinzându-se foarte rapid și asupra structurilor principale ale complexului. Castelul a fost reconstruit în 1992, după ce fusese distrus în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind înscris în anul 2000 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro