Esenţiale azi, 6 decembrie

România are cea mai mare rată de imigrare în spaţiul UE

Numărul românilor care au reședinţa în alte state din Uniunea Europeană a depășit 3 milioane, România fiind ţara cu cea mai înaltă rată de emigrare din spaţiul comunitar, potrivit statisticilor Comisiei Europene. În timp ce 3.107.000 de români cu vârste între 15 și 64 de ani locuiesc într-una din celelalte ţări UE, numărul e și mai mare dacă sunt incluși și cei stabiliţi în statele din spaţiul european de liber schimb din care fac parte Elveţia, Norvegia, Liechtenstein și Islanda. În ultimul an au emigrat 203.000 de români, un număr record, în timp ce în ţări precum Polonia tendinţa s-a inversat, doar anul trecut peste 50.000 de polonezi revenind acasă.

Vladimir Putin dorește reînnoirea tratatului privind armele strategice nucleare

Liderul rus a declarat că Rusia este pregătită pentru a reînnoi până la sfârșitul anului tratatul New START, care limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare operaţionale pentru SUA și Rusia. Tratatul a fost încheiat în 2010 între Barack Obama și Dmitri Medvedev și este considerat ultimul acord major în vigoare între cele două state, după ce Rusia și SUA s-au retras în acest an din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF),  lansând acuzaţii reciproce de încălcare a acestuia. Administraţia Trump nu și-a manifestat încă interesul pentru reînnoirea cu încă 5 ani a tratatului New START.

Proteste masive în Franţa împotriva proiectului de reformă a pensiilor

Aproximativ 1,5 milioane de persoane au participat joi la protestele care au avut loc în mai multe orașe din Franţa, potrivit sindicatelor, în timp ce Ministerul de Interne a transmis că este vorba de 806.000 de protestatari, 65.000 doar la Paris. În Nantes, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, care au aruncat cu obiecte în forţele de ordine. La grevă au participat profesori, studenţi, avocaţi, pensionari, avocaţi, poliţiști și lucrători din transporturi. Proiectul de reformă a pensiilor nu a fost încă făcut public de guvern, dar una din prevederile sale se referă la un „sistem universal” pe puncte, care ar înlocui cele 42 de regimuri existente (de la pensii private la cele complementare și speciale).

China răspunde după ce NATO a evocat într-o declaraţie comună provocarea reprezentată de creșterea influenţei chineze

„Creșterea economică a Chinei este a unei puteri pacifiste. Cel mai mare pericol actual pentru lume este unilateralismul și intimidările. Chiar și aliaţi ai Statelor Unite au fost victime”, a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. La finalul summitului NATO de la Londra, liderii NATO au exprimat, într-o declaraţie comună, convingerea că „influenţa din ce în ce mai mare a Chinei în politica internaţională prezintă atât oportunităţi, cât și provocări care trebuie abordate în comun de Alianţa Nord-Atlantică”.

OPEC, acord pentru reducerea producţiei de petrol

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a ajuns la un acord de reducere a producţiei de petrol. Potrivit ministrului rus al Energiei, Alexandre Novak, o comisie formată din miniștrii de resort a recomandat reduceri suplimentare de 500.000 de barili pe zi, în condiţiile în care acordul de reducere a producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi va expira în martie 2020.

Fost ministru din Kosovo, condamnat la închisoare pentru criticarea intervenţiei NATO în Iugoslavia

Ivan Teodosijevici, fost ministru al Administraţiei, a fost condamnat joi la doi ani de închisoare, după ce a criticat intervenţia NATO în Iugoslavia din 1991. Declaraţiile fostului ministru au fost făcute cu prilejul unei manifestaţii cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la bombardarea Iugoslaviei de către Alianţa Nord-Atlantică. Instanţa a stabilit că Teodosijevici „a incitat la ură și la dezbinare” comunităţile etnice din Kosovo și l-a condamnat pentru declaraţiile conform cărora „agresiunea a fost cauzată de «o așa-zisă catastrofă umanitară din Kosovo»”.

Fostul premier al Slovaciei, pus sub acuzare pentru rasism

Robert Fico, fost premier al Slovaciei, liderul celui mai mare partid din ţară, a fost pus sub acuzare pentru rasism după ce și-a exprimat sprijinul faţă de Milan Mazurek, un fost palamentar de extremă dreaptă, condamnat de instanţă pentru atacuri la adresa minorităţii rome. „Ţiganii antisociali nu au făcut nimic niciodată pentru naţiunea aceasta și nici nu vor face”, a declarat Mazurek, care i-a comparat pe copii de etnie romă cu „animalele de la grădina zoologică”. Robert Fico a declarat într-un mesaj video că „Milan Mazurek a spus ceea ce o întreagă naţiune gândește, iar dacă executăm pe cineva pentru că a spus adevărul, îl transformăm într-un erou naţional”. În cazul în care va fi găsit vinovat de susţinerea unei persoane care a comis o infracţiune, Fico riscă o pedeapsă între unul și cinci ani de închisoare.

Iranul anunţă că își va continua activităţile balistice

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Jayad Zarif, a anunţat că Administraţia de la Teheran a transmis, joi, intenţia Iranului de a continua activităţile balistice. „Iranul este determinat să continue activităţile asociate rachetelor balistice și vehiculelor de lansare în spaţiu”, a declarat Zarif. Administraţia Trump a reactivat toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Sute de teroriști au fost eliberaţi din închisoare în Marea Britanie în ultimii 7 ani

În prima jumătate a anului 2019 au fost puși în libertate 41 de teroriști condamnaţi și 12 suspecţi care erau în detenţie fără să fi primit un verdict, potrivit declaraţiilor Ministerului britanic al Internelor. De asemenea, între iunie 2012 și iunie 2019, au fost eliberaţi din închisoare 353 de teroriști și suspecţi de acte teroriste, arată statistici citate de Press Association. Vinerea trecută, un terorist eliberat la jumătatea pedepsei, inclus într-un program de reabilitare, a înjunghiat mortal două persoane în apropiere de London Bridge. În urma atacului, guvernul a început o operaţiune de inventariere a deţinuţilor cu risc de radicalizare și a infractorilor eliberaţi.

Orașul Sidney, ameninţat de un incendiu de vegetaţie masiv

O sută de incendii de vegetaţie afectează statul australian New South Wales, intensitatea acestora crescând în ultimele 24 de ore. Peste 2000 de pompieri se luptă cu incendiile, cel mai sever dintre acesta ameninţând orașul Sidney, unde au fost devastate 300.000 de hectare. Din luna octombrie, incendiile de vegetaţie s-au soldat cu 6 morţi și distrugerea a 700 de locuinţe în Australia.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro