Esenţiale azi, 6 iunie

Complexul Energetic Oltenia: Pierdere, peste un miliard de lei; continuarea activităţii, incertă

Unul dintre cei mai mari producători de energie din România, cu peste 13.000 de angajaţi, Complexul Energetic Oltenia se află într-o situaţie dezastruoasă, scrie Hotnews. Un document oficial arată că există un risc ridicat privind onorarea obligaţiilor pe termen scurt și că există o „incertitudine semnificativă” privind capacitatea companiei de a-și continua activitatea. Compania asigură circa 25% din consumul naţional de energie.

Ce companii din Romania dau cele mai bune salarii în 2019. Top online

În IT&C, bănci și firme de consultanţă, angajatorii oferă cele mai bune salarii, bonusuri și oportunităţi de dezvoltare personală, arată un clasament online bazat pe note acordate chiar de salariaţi sau foști angajaţi ai companiilor. Printre firmele care plătesc salarii mari sunt: multinaţionalele din IT – Microsoft, Adobe, dar și UiPath; bănci precum ING sau Banca Transilvania; firmele de consultanţă din așa-numitul grup ”Big 4”; marile lanţuri de retail și principalii furnizori de internet și telefonie mobilă.

Amenzi de 3.000 de lei pentru munca suplimentară neplătită

Firmele ar putea fi amendate și cu 3.000 de lei pentru fiecare angajat care lucrează peste program și nu este plătit. Aceasta prevede un proiect pentru modificarea Codului Muncii, ajuns la vot în Camera Deputaţilor. Măsura a stârnit deja reacţia patronatelor, care susţin că amenzile nu reprezintă o soluţie. Pe de altă parte, specialiștii în resurse umane și psihologii atrag atenţia că epuizarea profesională are efecte negative asupra sănătăţii și vieţii personale.

BNR, avertisment grav privind economia României. Ar putea urma o „corecţie dureroasă”

Raportul asupra stabilităţii financiare, lansat de BNR, vorbeşte despre două mari riscuri care ameninţă economia: cel provocat de creşterea rapidă a importurilor, alimentat de consum, şi riscul legislativ, după ce Guvernul şi Parlamentul au aprobat fără consultări şi fără studii acte normative cu impact major. Hotnews trece în revistă zece mesaje transmise de BNR cu privire la economie și la ce ne putem aștepta.

Universităţi românești, în topul CE pentru învăţământ superior

Peste 40 de universităţi și institute politehnice din România au fost incluse în ediţia din acest an a clasamentului U-Multirank, creat de Comisia Europeană, care evaluează 1.711 universităţi din 96 de ţări. Universităţile românești stau cel mai bine la dimensiunile predare/învăţare și implicare regională, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate la capitolele transferul cunoștinţelor și orientare internaţională.

ONU condamnă Australia pentru faptul că a ţinut în detenţie pentru aproape 10 ani un bărbat refugiat

Australia a încălcat legislaţia internaţională prin reţinerea bărbatului pe o perioadă de peste 9 ani. Mai mulţi reprezentanţi ai Naţiunilor Unite susţin că eliberarea ar trebui să fie făcută imediat și că bărbatul are un drept legitim la compensaţie din partea statului. „Să reţii un bărbat orb care a suferit leziuni la nivelul creierului și care are nevoie și de îngrijiri legate de alte afecţiuni psihice este un act ieșit din comun pentru o ţară dezvoltată și democratică”, a declarat Alison Battisson, avocata bărbatului.

SUA: Administraţia Trump oprește programele de cercetare din cadrul Serviciului Naţional de Sănătate care utilizează ţesut fetal

„Promovarea demnităţii fiinţei umane, de la concepere până la moartea sa naturală, este una dintre priorităţile principale ale administraţiei președintelui Trump”, se transmite în declaraţia Serviciului de Sănătate ca motivare a deciziei de a suspenda utilizarea ţesutului fetal în cercetarea realizată cu fonduri guvernamentale. Conform acestui departament, aflat sub tutela Congresului, utilizarea ţesutului fetal în cercetarea americană a început în anii ‘30, iar instituţiile naţionale de sănătate au adoptat practica în anii ‘50. Fiind folosit pentru o varietate largă de studii, cu ajutorul ţesutului fetal au fost concepute vaccinuri împotriva unor boli precum poliomielita și rujeola.

Președintele chinez îl numește pe Putin „cel mai bun prieten”

„Îmi face plăcere să-i decernez acest titlu celui mai bun prieten al meu”, a declarat președintele chinez, Xi Jinping, la ceremonia în care i-a acordat lui Putin titlul de doctor honoris causa. Această distincţie i-a fost acordată lui Putin de unitatea de învăţământ superior unde a absolvit chiar președintele Xi Jinping, Universitatea Tsinghua, din Beijing,

Aung San Suu Kyi şi Viktor Orban sunt în acord în privinţa „provocării imigraţiei”

Lidera Myanmarului, Aung San Suu Kyi, şi premierul naţionalist ungar, Viktor Orban, au exprimat miercuri, în cursul unei întâlniri la Budapesta, puncte de vedere convergente cu privire la „provocarea” majoră pe care o reprezintă „imigraţia” pentru Europa şi Asia de Sud-Est – potrivit unui comunicat al guvernului maghiar. Cu prilejul unei rare vizite în Europa, laureata Premiului Nobel pentru Pace, a cărei reputaţie a fost pătată de criza rohingya, s-a întâlnit cu şeful guvernului ungar, acuzat că pune în pericol statul de drept în ţara sa.

Formaţiunea poloneză Lege şi Justiţie şi Partidul pentru Brexit refuză să se alăture grupului iniţiat de Salvini în PE

Speranţele partidelor suveraniste europene de a forma un bloc puternic în noul Parlament European (PE) au primit o lovitură miercuri, când partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a exclus posibilitatea de a se alătura unui asemenea grup, din cauza divergenţelor profunde privind relaţiile cu Rusia, un refuz venind şi din Regatul Unit din partea Partidului pentru Brexit, condus de Nigel Farage.

Adolescenta Noa Pothoven „nu a fost eutanasiată”

Adolescenta olandeză Noa Pothoven – despre care presa a relatat ieri că a fost eutanasiată pe fondul unei lupte îndelungate cu anorexia, depresia severă şi sindromul de stres posttraumatic, provocate de abuzurile sexuale suferite în copilărie – ar fi murit, de fapt, de înfometare și deshidratare. Ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, a declarat într-un comunicat că familia tinerei, care a încercat de mai multe ori să se sinucidă, a confirmat că aceasta nu a fost eutanasiată. Mai multe publicaţii olandeze au relatat că Noa ar fi contactat clinica Levenseindekliniek din Haga, specializată în eutanasie, pentru a solicita sinuciderea asistată, dar cererea ei a fost respinsă.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro