Esenţiale azi, 9 septembrie

Piaţa neagră a ţigaretelor, în scădere

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în iulie la 13,7% din totalul consumului, în condiţiile în care un nivel al contrabandei de sub 14% nu s-a mai înregistrat de şase ani. Compania British American Tobacco a virat către bugetul de stat în primele opt luni ale anului cu peste jumătate de miliard de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi ca urmare a reducerii pieţei negre. Schimbările politice din ţările vecine, dar şi derularea unor operaţiuni anticontrabandă de amploare în Moldova şi Ucraina, în colaborare cu autorităţile române, au contribuit la reducerea pieţei negre la nivel naţional. Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Migranţii se integrează cu succes în Germania

Refugiaţii se integrează cu rapiditate în piaţa muncii din Germania, aproximativ 400.000 de migranţi având locuri de muncă. Numărul întrece așteptările experţilor, deoarece mediul german prezintă condiţii dificile pentru vorbitorii de limbă arabă. În Germania, 36% dintre refugiaţii cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani sunt angajaţi. Totuși, mulţi dintre aceștia au locuri de muncă temporare, cu salarii relativ mici. Jumătate dintre migranţi au posturi de muncitori calificaţi, iar 8% sunt încadraţi ca specialiști.

India a ratat aselenizarea

Organizaţia pentru Cercetare Spaţială din India (ISRO) a pierdut contactul cu astronava Chandrayaan-2 cu doar câteva secunde înainte de momentul în care un vehicul de explorare, roverul Pragyaan, urma să aselenizeze, în noaptea de vineri spre sâmbătă. În cazul în care misiunea se încheia cu succes, India ar fi devenit a patra ţară din lume care a reuşit o aselenizare controlată. Modulul spaţial Chandrayaan-2 va orbita Luna timp de aproximativ un an, urmând să realizeze fotografii ale suprafeţei satelitului şi să-i studieze exosfera. Misiunea a costat incredibil de puţin, aproximativ 140 de milioane de dolari. Premierul indian Narendra Modi a anunţat că India va trimite un om pe orbită până în 2022.

Pregătiri pentru Brexit

Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie, anunţă Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. În acest demers sunt încurajaţi în special studenţii, care ar trebui „să profite de ocazia de a se înscrie în sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pentru obţinerea noului statut de şedere în Regatul Unit, statut de rezident permanent şi statut de stabilire provizorie”.

Guvernul britanic a cerut reţelelor de supermarketuri să se pregătească pentru un potenţial Brexit fără acord. Șefii din industrie se tem că ar putea fi afectate stocurile de alimente, dar spun că nu ar trebui să fie învinovăţiţi. Industria alimentară a avertizat că are o capacitate de stocare limitată, iar directorii și-au exprimat neîncrederea în Michael Gove, ministrul pentru Brexit, care a promis că nu vor exista lipsuri de alimente proaspete în cazul unei ieșiri din UE fără acord. Departamentul pentru Mediu, Alimente şi Afaceri Rurale a transmis că Marea Britanie are lanţuri solide de aprovizionare în mai multe ţări şi că are întâlniri regulate cu producători şi retaileri pentru a se asigura că sunt pregătiţi pentru Brexit.

Ministrul britanic al Muncii, Amber Rudd, a demisionat, nemulţumită de gestionarea crizei Brexit de către premierul Boris Johnson, calificând excluderea conservatorilor rebeli din partid drept un „act de vandalism politic”. Vineri, Camera Lorzilor a adoptat legea votată de Camera Comunelor, care îl oprește pe Johnson să retragă ţara din UE fără un acord cu blocul european la 31 octombrie. Boris Johnson va trebui să solicite Uniunii Europene o amânare cu trei luni a termenului pentru Brexit.

Trump a întrerupt negocierile cu talibanii în ultima clipă

Președintele american Donald Trump a întrerupt brusc negocierile de pace cu talibanii, după atacul terorist de joi de la Kabul, în care a fost ucis şi un soldat american. În acelaşi atac, soldat cu 12 morţi, a murit şi un militar român. Totuși, decizia este surprinzătoare, întrucât existau şansele încheierii unui acord istoric. Preşedintele a dezvăluit că liderii talibani şi preşedintele afgan se aflau „în avion, în drum spre Statele Unite”, pentru o întâlnire secretă la Camp David, atunci când întâlnirea a fost anulată. Atacul de joi este cel mai recent dintr-o serie aproape zilnică. Insurgenţii au continuat violenţele, deşi luni tocmai încheiaseră un acord de principiu cu emisarul american, care stipula retragerea a 5 000 de soldaţi americani anul viitor, în timp ce talibanii ar fi renunţat la legăturile cu al-Qaida și ar fi luptat împotriva Statului Islamic. Duminică, un purtător de cuvânt al talibanilor a avertizat că întreruperea negocierilor va duce la pierderea de noi vieţi ale militarilor americani. Militanţii au declarat că rămân deschiși la negocieri.

Schimb istoric de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Ucraina și Rusia au făcut, sâmbătă, un schimb istoric de 70 de prizonieri, după ce o instanţă din Kiev a decis eliberarea lui Volodimir Tsemakh, fost comandant al forţelor separatiste, suspectat de implicare în prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, în 2014. Printre prizonierii ucraineni eliberaţi s-au aflat 24 de marinari capturaţi în noiembrie 2018, jurnalistul Roman Şuşenko și cunoscutul regizor Oleg Sentsov, condamnat în 2015 la 20 de ani de închisoare pentru terorism, într-un proces aspru criticat de opinia publică internaţională. Amnesty International transmitea că procesul lui Sentsov a fost „fatal viciat”, în timp ce acuzaţii au afirmat că au fost torturaţi. Sentsov a fost desemnat laureatul premiului Saharov pentru libertatea de gândire pe 2018, o distincţie prin care Parlamentul European sprijină drepturile omului.

Viktor Orban încurajează familiile maghiare să procreeze

„Procreaţi sau riscaţi extincţia” este mesajul transmis de liderii europeni către populaţiile în scădere continuă ale ţărilor lor în timpul unui summit internaţional pe tema demografică organizat recent în Budapesta. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că este de neconceput ca Ungaria, cu o populaţie de sub 10 milioane de locuitori care se află în scădere din cauza natalităţii scăzute şi a emigraţiei ungurilor către statele din vest, să dispară pur şi simplu. Orban a adăugat că alţi politicieni europeni văd imigraţia ca pe o soluţie, dar că el respinge ferm acest lucru. În februarie, guvernul lui Orban a anunţat politici generoase, menite să crească rata natalităţii. Premierul a respins temerile de ordin ecologic legate de suprapopulare. „Să uităm toată această prostie că am avea nevoie de mai puţini oameni, omenirea face parte din natură”, a declarat acesta.

Turismul la Cernobîl a înregistrat un nou record

Turismul în zona de excludere a centralei atomice de la Cernobîl, unde în urmă cu 33 de ani a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, a înregistrat „un nou record”, locul fiind vizitat de aproape 75.000 de turişti până în august anul acesta. Agenţia a aprobat 21 de rute pentru turişti în zona de excludere: 13 rute terestre, cinci acvatice şi trei zone aeriene. Numărul turiștilor a crescut de la 8.000, în 2015, la 70.000 în următorii patru ani. Jumătate dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi de amploarea catastrofei şi de legenda „oraşului-fantomă” Pripiat.

Google şi Facebook, investigate în SUA

Două grupuri de procurori generali din mai multe state americane au anunţat investigaţii separate privind mari companii din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google Alphabet şi Facebook, din cauza influenţei lor din ce în ce mai crescute pe piaţă. Companiile din social media, de căutare pe internet, comerţ electronic şi alte tehnologii digitale sunt din ce în ce mai mult în defensivă în urma unor probleme precum încălcarea confidenţialităţii şi influenţa lor foarte mare pe piaţă. „Demarez o anchetă împotriva Facebook pentru a stabili dacă acţiunile lor au pus în pericol datele consumatorilor, au redus calitatea alegerilor consumatorilor sau au crescut preţul publicităţii”, a transmis procurorul general din New York, Letitia James.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro