Evanghelicii ruși, sancţionaţi de stat pentru activitate misionară

După Martorii lui Iehova, neoprotestanţii evanghelici din Rusia sunt grupul religios cel mai des sancţionat sub legea care interzice activitatea misionară pe teritoriul ţării.

Peste jumătate dintre cazurile considerate încălcări ale legii au vizat anul trecut creștini neoprotestanţi din Alianţa Evanghelică. Dintre cei 159 e persoane și organizaţii puse sub acuzaţie, 50 aparţineau cultului penticostal și 39 erau baptiști, arată o analiză a Forum18, o agenţie de știri specializată în domeniul libertăţii religioase în Rusia și ţările învecinate ei.

Anul acesta, notează Christianity Today, autorităţile ruse au întrerupt un serviciu divin al unei biserici baptiste și l-au acuzat pe pastorul în vârstă de 71 de ani că desfășoară activităţi misionare ilicite. În ianuarie, doi baptiști au fost arestaţi pentru că discutau despre religia lor într-o staţie de autobuz.

Legile Yarovaya, care au intrat în vigoare în anul 2016, interzic rușilor să invite persoanele de altă confesiune să li se alăture în credinţă. Orice tentativă în acest sens, fie ea online sau chiar în locuinţe private, este în afara legii cu excepţia cazului în care persoanele respective deţin un aviz guvernamental obţinut prin intermediul unei organizaţii religioase înregistrate de stat. Chiar și acestea însă pot conduce activităţi de evanghelizare doar în anumite biserici și locuri religioase.

Evanghelicii spun că deși mulţi creștini din afara Bisericii Ortodoxe Ruse majoritare acordă mare atenţie restricţiilor legale, cei acuzaţi că nu le respectă ajung invariabil să plătească amenzi usturătoare care variază de la 5.000 de ruble sau 75$ (individual) la 50.000 de ruble sau 750$ pentru organizaţii.

„Credincioșii se tem să transmită Cuvântul lui Dumnezeu oamenilor pentru că se tem de amenzi”, a declarat Vladimir Ozolin, avocatul Uniunii Penticostale, pentru Forum18. „Mai mult decât oricând, agenţiile de aplicare a legii consideră orice activitate a bisericii ca fiind activitate misionară, ceea ce cu siguranţă nu este adevărat.”

În cazul unora dintr creștinii acuzaţi, afișarea unei plăcuţe cu numele întreg al organizaţiei, pentru a respecta o lege a fost considerată de autorităţi ca fiind o încălcare a altei legi. Marea majoritate a lăcașelor de cult protestante activează în cadrul unor proprietăţi rezidenţiale fiindcă legea limitează abilitatea bisericilor de a închiria sau de a cumpăra teren pe persoana juridică a cultului.

În urmă cu doi ani, mișcarea religioasă Martorii lui Iehova a fost declarată „organizaţie extremistă” și pusă pe același loc cu gruparea militantă Stat Islamic și cu mișcările neonaziste, în ciuda faptului că Martorii lui Iehova sunt cunoscuţi drept pacifiști. Curtea Supremă a susţinut însă că Martorii lui Iehova promovează „exclusivitatea și supremaţia” credinţelor lor. Ofensiva împotriva Martorilor a avut loc în contextul unei campanii mai ample a statului rus împotriva „religiilor străine”, pe fondul tensiunilor cu Occidentul privind Siria și Ucraina.

Se estimează că în Rusia trăiesc circa 175.000 de membri ai Martorilor lui Iehova, mulţi convertiţi după prăbușirea blocului sovietic, în 1991. Circa 5.000 au fugit din ţară în 2017, când Curtea Supremă a decis să scoată în afara legii grupul religios.

În anul 2016, președintele Vladimir Putin a validat o lege vag alcătuită împotriva extremismului și terorismului. Această lege incriminează activităţile misionare întreprinse în Rusia de grupuri precum Biserica Lui Isus Hristos a Sfinţilor din Ultimele Zile (Biserica Mormonă), Biserica Baptistă și Martorii lui Iehova.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro