Exploratorul Iov

Devoțional zilnic

Era în țara Uț un om care se numea Iov. Și omul acesta era fără prihană și curat la suflet. El se temea de Dumnezeu, și se abătea de la rău. – Iov 1:1

V-ați gândit vreodată că Iov a fost cel mai „pur” explorator? Să analizăm puțin trăsăturile de caracter ale lui Iov enunțate în versetul de mai sus:

Fără prihană. Pentru a deveni „fără prihană”, cu siguranță studia și se ruga zilnic, reușind astfel să-și îndeplinească conștiincios datoria și putea merge oriunde îl trimitea Domnul.

Curat la suflet. Ah, mare scofală să fii „curat la suflet”. Așa credeam eu până când am învățat pe pielea mea. În timp ce o ajutam pe mama la bucătărie, ea a observat că nu purtam șorț. M-a trimis după el, dar eu i-am zis că nu știu unde e. Mi-a zis unde e, l-am găsit, eu oricum știam unde e, problema era că nu îmi plăcea să îl port. M-am uitat în stânga, dreapta, nu era nimeni și l-am pitit sub cuvertura patului. Foarte sigură pe mine i-am zis mamei că nu l-am găsit. Mama știa exact că e acolo, s-a dus, (eu nu aveam nici o teamă) și nu l-a găsit. Foarte mândră de isprava mea, mi-am continuat treaba fără șorț. Seara, când ne pregăteam pentru somn, vine mama hotărâtă și încruntată spre mine și-mi spune: „Tu știi că minciuna are picioare scurte? De ce-ai mințit și ai ascuns șorțul? Nu o să reușești niciodată să ajungi departe fără a se descoperi adevărul!” Eu m-am ales cu urechea înroșită și cu mintea tulburată de pe urma unui șorț pitit.

Despre Iov, avem cu totul altă descriere: „curat la suflet”. Cu un cântec totdeauna în inimă, cu o conștiință curată și având mare grijă de corpul lui, mi-l imaginez pe Iov „Pentru Domnul Gata oricând!”

„Iov se temea de Dumnezeu și se abătea de la rău”. Fără îndoială, Iov era amabil și ascultător, iar în casa Domnului se purta cuviincios.

Din prima propoziție a versetului, Iov apare ca un oarecare om, dintr-o anumită țară. Dar descrierea care urmează în puținele cuvinte rămase în versetul 1, descoperim trăsături mega-valoroase, însușiri care ne-ar umple inima de fericire să le auzim în dreptul nostru: „fără prihană, curat la suflet, temător de Dumnezeu și se abătea de la rău”. În cele 4 calități, am descoperit teoretic toată Legea exploratorului; și descrierea a fost făcută după ce se știa despre acest „om care se numea Iov”.

Ce se știe despre tine dragă exploratorule, în locul unde îți desfășori activitatea?


Pogăcean Iuliana , Ghid Asistent – Conferinta Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit