Faraonul din vremea lui Avram

Devoțional femei 21 ianuarie 2018

Faraon a chemat pe Avram și l-a întrebat: „Ce mi-ai făcut? Pentru ce nu mi-ai spus că este nevastă-ta?” (Geneza 12:18)

Înainte de toate, te provoc să te pui în pielea fiecărui personaj prezent aici.

Deasupra orizontului, se ridica soarele arzător, prevestind o zi caniculară. Trecuseră câteva zile de când Avram și alaiul său ajunseseră în țara Egiptului. Campaseră lângă cea mai îmbelșugată zonă din „țara lui Mițraim”, Delta Nilului. Părăsiră Canaanul din cauza secetei și a foametei.

Nou-veniții cu straie de caldeeni atrăgeau atenția egiptenilor. Sarai, fiind foarte frumoasă, a fost observată de către demnitarii faraonului, urmând să fie adăugată haremului acestuia. Înainte să ajungă în Egipt, Avram făcuse un plan de scăpare. (Sursele istorice nu sunt sigure în legătură cu identitatea faraonului din acea perioadă. Unii cercetători spun că acesta era Cheops [Khufu – cel pentru care s-a construit piramida de la Giza], iar alții oscilează între Amenemhet I și Amenemhet al II-lea.)

Când monarhul întrebă: „Cine e frumoasa domniță?”, Avram răspunse: „Este sora mea.” Țesături și condimente nemaivăzute, turme de oi, vite, cămile, sclavi (printre care și Agar) i-au fost oferite lui Avram ca recompensă pentru Sarai. Soția sa, „sora” sa, a fost luată la palat, dar imediat „Domnul a lovit cu mari urgii pe faraon și familia lui din cauza ei”.

Conducătorul Egiptului era într-o mare dilemă. Să-l ucidă pe Avram? Să-i confiște averea? Să-l facă sclav? Sau Dumnezeul pe care acesta Îl slujește va trimite urgii mai mari peste Egipt pentru că nu e de acord cu aceste practici?

„Chiar și după ce a fost mințit, faraonul n-a îngăduit să i se facă vreun rău lui Avram, ci a poruncit unei escorte să-l petreacă în siguranţă în afara graniţelor… Îndepărtarea lui Avraam de către faraon a fost amabilă şi generoasă: el i-a cerut să părăsească Egiptul.” (Patriarhi și profeți, p. 130)

„Iată-ți nevasta! Ia-o și pleacă!” Faraonul n-a făcut compromisuri, ba chiar i-a dat o lecție lui Avram. Tu cum reacționezi când ești mințit? Dar în situații de criză? Îți recomand să fii mereu conectat la sursa cerului pentru a primi înțelepciune! Isus fie cu tine!

Paul Gună, masterand în teologie, Institutul Teologic Adventist – Cernica

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro