Fata Irodiadei – asasinat inocent

Devoțional zilnic 23 august 2019

Îndemnată de mamă-sa, ea a zis: „Dă-mi aici, într-o farfurie, capul lui Ioan Botezătorul!” Matei 14:8

Uneori nu suntem conştienţi de dimensiunea reală a cererilor noastre. Ceea ce ni se pare a fi doar o joacă nevinovată poate fi în realitate un fapt extrem de grav. Aşadar este normal să ne punem întrebarea în legătură cu responsabilitatea morală şi autorul moral. Cazul luat în discuţie astăzi ridică aceste probleme.

La ziua de naştere a lui Irod, fata Irodiadei i-a făcut o dedicaţie şi a dansat în salonul guvernamental, în faţa oaspeţilor. Impresionat de graţiile vlăstarului domnesc şi de tăriile ospăţului, Irod a făcut o promisiune în alb, şi anume că este dispus să-i împlinească orice dorinţă. Fata, neştiind ce să ceară, a alergat la mama ei pentru consfătuiri. Irodiada a văzut în această slăbiciune a lui Irod marea ei ocazie de a se răzbuna pe Ioan Botezătorul. Acesta era ca un fel de glas al conştiinţei, şi femeia dorea să scape de el cât mai grabnic. Aşa că a învăţat-o pe fiica ei să ceară capul lui Ioan Botezătorul.

Când Irod şi-a dat seama în ce încurcătură a intrat, încă nu era prea târziu, dar orgoliul lui era prea mare pentru a mai avea curajul să-şi reconsidere promisiunile. Se pare că laşitatea şi orgoliul fac bună casă împreună, deşi aparent cele două sunt diametral opuse. Aproape mecanic şi fără niciun fel de scrupule, guvernatorul i-a cerut unuia dintre oamenii de ordine să-i aducă obiectul solicitat. Parcă ar fi fost vorba de un lucru oarecare, nu de viaţa unui om, şi încă ce om!

Cazul are o mulţime de lecţii de învăţat şi merită un studiu aprofundat.

Succesul la un pas de tine:

Asasinatul inocent poate fi o formulă elegantă, dar complet imorală. Ai nevoie de o minte lucidă pentru a nu repeta erorile grave ale altora.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro