Femeia canaanită – mentalitatea abundenței

Devoțional zilnic 24 august 2019

„Da, Doamne” a zis ea, „dar şi căţeii mănâncă firimiturile care cad de la masa stăpânilor lor.” Atunci Isus i-a zis: „O, femeie, mare este credinţa ta, facă-ţi-se cum voieştiŞi fiica ei s-a tămăduit chiar în ceasul acela. Matei 15:27,28

Una dintre neliniştile noastre de fiecare zi este şi teama că ceva se termină, că nu avem suficient, că ar trebui să mai adunăm ca să ne ajungă. Cineva ar putea numi „calicie” acest mod de gândire. Aici avem nevoie de o refacere serioasă. Iată un exemplu de mentalitate a abundenţei, care merită analizat.

Învăţătorul Se afla în afara graniţelor lui Israel şi ţinea o serie de întâlniri publice printre cei interesaţi. O femeie din partea locului I s-a adresat cu o cerere de intervenţie pentru fiica ei bolnavă. Era cea mai bună ocazie pentru a le da ucenicilor o lecţie de toleranţă şi viziune lărgită asupra lucrării Evangheliei. Era nevoie să-i înveţe şi despre misiunea transculturală şi nu numai despre cea internă. Dumnezeu era pe punctul de a le aduce şi pe neamuri la ascultare, iar ucenicii, evrei, erau departe de a prinde această idee.

Folosind mentalitatea exclusivistă tipică ucenicilor Săi, Mântuitorul a respins formal cererea femeii. Era doar un exerciţiu de a scoate în evidenţă credinţa şi frumuseţea gândirii acestei mame canaanite. Răspunzându-I Mântuitorului, femeia a făcut observaţia că la masa stăpânilor este atâta abundenţă de hrană, încât căţeii se pot hrăni boiereşte chiar şi numai cu firimiturile care cad sub masă. Un asemenea răspuns arată cât de bine gândea femeia canaanită. Ea avea o mentalitate a abundenţei, din care s-a şi folosit din plin. Fiica ei a fost astfel tămăduită.

Succesul la un pas de tine:

Mentalitatea abundenţei are puţin de-a face cu resursele reale. Ea este mai degrabă un mod de a vedea lucrurile.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro