Fiii lui Core

Devoțional zilnic 15 martie 2018

Fiii lui Core n-au murit. (Numeri 26:11)

Core este descris de Biblie ca un adevărat revoluţionar care s-a răsculat împotriva lui Moise şi Aaron: „Ajunge! Pentru că toată adunarea, toţi sunt sfinţi şi Domnul este în mijlocul lor. Pentru ce vă înălţaţi voi mai presus de adunarea Domnului?” (vezi Numeri 16:3). Deşi făcea parte din familia lui Levi şi slujea la tabernacul, Core, sub pretextul că este vectorul bunăstării poporului, a dat naştere la o adevărată insurgenţă îndreptată împotriva lui Moise şi împotriva lui Dumnezeu! În această răzmeriţă, Core a inflamat alte două familii ale căror corturi se aflau în proximitatea locuinţei sale: Datan şi Abiram. Ei s-au aliat astfel cu două sute cincizeci de prinţi din Israel, sperând că vor aduce suflul unei schimbări.

Totul a pornit de la o doză de nemulţumire cultivată de Rebel în mintea unui om frustrat şi gelos. Întreaga tabără a devenit teatrul unei revolte cvasigenerale, Moise fiind din nou pus la stâlpul infamiei. „Insinuările lor au fost atât de repede primite, încât se avântară şi mai departe şi, în cele din urmă, au ajuns să creadă că sunt mânaţi de râvnă pentru Dumnezeu” (Patriarhi şi profeţi, p. 396). Dumnezeu îi convoacă, prin Moise, să se prezinte la apel a doua zi. Încă o zi de har! Din nefericire, a doua zi, ,,pământul şi-a deschis gura şi i-a înghiţit, pe ei şi casele lor” (Numeri 16:32). Scriptura consemnează că fiii lui Core n-au murit. Explicaţia ar fi că ei nu s-au asociat răscoalei sau, convinşi ulterior de Dumnezeu, s-au disociat de tatăl şi de prietenii lor. Cât de greu le-o fi fost să participe într-un singur ceas la funeraliile întregii familii!

Ezechiel ne confirmă dreptatea divină: „Fiul nu va purta nelegiuirea tatălui său” (Ezechiel 18:20). Fiii lui Core duc mai departe misiunea acolo unde tatăl lor a eşuat lamentabil. Ei L-au ales ca Tată pe Dumnezeu. Din cei 150 de psalmi, 12 sunt scrişi de fiii lui Core. „Căci mai mult face o zi în curţile Tale decât o mie în altă parte; eu vreau mai bine să stau în pragul Casei Dumnezeului meu, decât să locuiesc în corturile răutăţii” (Psalmii 84:10). S-au îndepărtat de corturile răutăţii ca să locuiască în Cortul Domnului. Te invit astăzi să te aşezi sub protecţia divină. Mută-ţi cortul mai aproape de cruce!

Daniel Niţulescu, pastor, Conferinţa Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro