Foc și apă

Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine. (Romani 12:21)
Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia. (Proverbele 15:1)
Aveam probleme la muncă. O anumită asistentă se lega de tot ce făceam. În loc să îmi asculte explicațiile, ea mă corecta într-un mod care mă făcea să mă simt incompetentă. Nu avea niciodată o părere bună despre mine și nici nu mă ajuta să devin mai bună. Trecuseră luni de când mă confruntam cu această problemă și mă simțeam frustrată și descurajată, pentru că nimic din ceea ce făceam nu părea să schimbe situația.
Într-o zi, la mai mult de un an de când începuse totul, eram atât de frustrată, încât mi-am luat lucrurile din vestiar și am mers direct afară, prin zăpadă, spre mașină, în loc să stau să îmi pun cizmele întâi. Asistenta care se ocupa de tratamente și care îmi folosea calculatorul în timpul zilei a observat că nu mă deconectasem, așa că a venit să mă atenționeze, în caz că aveam documente nesalvate, înainte ca ea să se conecteze.
În timp ce mă deconectam, a intrat directoarea adjunctă. Am întrebat-o dacă avea un minut să stăm de vorbă. A spus că da și a închis una dintre ușile biroului, făcându-mi semn să o închid pe cealaltă. Chiar înainte să mă așez sau să spun ceva mi-a zis:
– E vorba despre [numele asistentei], nu-i așa?
Am avut o discuție productivă și am apreciat perspectiva ei asupra situației și înțelegerea de care a dat dovadă. În timpul conversației, mi-a venit în minte un gând: Nu lupți contra focului cu foc, ci cu apă. La urma urmei, „un răspuns blând potoleşte mânia”. Încercasem să vorbesc cu această asistentă, așa că știam că „răspunsul meu blând” nu putea fi formulat prin cuvinte. Răspunsul meu blând avea fie să fac tot ce pot ca să am toate lucrurile în ordine, să mă asigur că nu fac aceeași greșeală de două ori și să o las să zică ce are de zis. Am încercat să o tratez într-un mod profesional, dar fără să permit ca modul în care ea mă trata să mă facă să mă simt incompetentă. Mai târziu, puteam decide dacă ceea ce îmi spusese era corect sau doar îmi căuta nod în papură. Încercam astfel descopăr ce puteam învăța din fiecare situație. Strategia aceasta a părut să funcționeze și, încetul cu încetul, am ajuns să comunicăm la nivel profesional, iar cireașa de pe tort a fost că în ultima mea zi de muncă în acel loc am putut să îi dau raportul fără incidente. „Biruiește răul prin bine.”
Melinda Ferguson

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro