Gazele de eșapament, responsabile pentru 4 milioane cazuri de astm infantil

În fiecare zi apar 11.000 de cazuri noi de astm bronșic la copii ca rezultat al poluării produse de autoturisme, a constatat un studiu de amploare publicat în revista Lancet, primul care a evaluat la nivel global impactul poluării cauzate de trafic asupra astmului infantil.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat date din perioada 2010-2015, pentru a determina numărul de cazuri de astm infantil legate de concentraţiile de dioxid de azot (principalul poluant, emis în mare parte de vehiculele diesel) provenind de la traficul din 194 de ţări și 125 de orașe.

Chiar dacă ne-am aștepta ca îmbolnăvirile să aibă loc de obicei în acele zone unde nivelul de poluare depășește limitele fixate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (cel mult 20 de părţi pe milard de expunere la dioxid de azot pe an), studiul arată că 92% dintre cazurile noi de astm provin din zone care respectă aceste limite. Astfel, poluarea produsă de trafic din orașele britanice și cele americane este responsabilă pentru un sfert dintre cazurile noi de astm la copii.

Rezultatele studiului sugerează că recomandările OMS ar putea avea nevoie de o reevaluare, „pentru a ne asigura că protejează îndeajuns sănătatea copiilor”, a declarat Pattanun Achakulwisut, coordonatorul studiului.

În lista celor 194 de ţări analizate, România ocupă locul 103 (cu 5.100 de cazuri noi în fiecare an, adică 140 de copii bolnavi din 100.000). Primele locuri din clasament sunt adjudecate de China, India și SUA (cu un număr de 760.000, 350.000 și 240.000 de cazuri de astm infantil înregistrate în fiecare an).

Studiul a indicat că poluarea cu azot este responsabilă de aproximativ 13% din cazurile noi de astm infantil la nivel global. Contribuţia dioxidului de azot la îmbolnăvirea cu astm a fost de 6% în Orlu, Nigeria, și de 48%, în Shangai, și de asemenea de peste 20% în 92 dintre orașele studiate, inclusiv în Moscova, Seul și în 8 orașe din China. În Statele Unite, cel mai mare procent de cazuri de astm infantil atribuit poluării se regăsește în Los Angeles, New York, Chicago, Las Vegas și Milwaukee.

Probele indică o relaţie cauzală puternică între poluarea generată de trafic și incidenţa astmului infantil, subliniază cercetătorul Ploy Achakulwisut. Studiul a identificat dovezi solide în sprijinul ideii că dioxidul de azot este cel mai important poluant, deși cercetătorii nu exclud ca și alţi poluanţi din trafic să fie responsabili de îmbolnăvirea copiilor.

„Astmul infantil a atins proporţii epidemice la nivel global. (…) Un caz din 8 se datorează poluării produse de trafic. O concluzie importantă a acestui studiu este aceea că standardele OMS nu reușesc să ofere protecţie împotriva astmului la copii”, a declarat profesorul Rajen Naidoo, de la Universitatea din KwaZulu-Natal, din Africa de Sud.

Încercarea părinţilor de a reduce expunerea copiilor, evitând drumurile foarte aglomerate, este bine-venită, dar această măsură nu este suficientă și nici accesibilă tuturor, așa că, pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică este necesară iniţiativa politică de combatere a poluării la nivel regional și statal, subliniază Pattanun Achakulwisut.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro