semneletimpului.ro

Gemene siameze unite în zona capului, separate după o intervenţie chirurgicală de 50 de ore

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, pot să o ţin în braţe pe fiecare dintre fiicele mele timp de o oră. Dumnezeu a răspuns la rugăciunile mele”, a declarat Zainab Bibi, mama gemenelor care s-au născut în ianuarie 2017 cu o formă de lipire numită craniopagus, având craniile și anumite zone ale creierului unite și interconectate.

La 5 luni după ultima intervenţie chirurgicală prin care au trecut gemenele Safa și Marwa Ullah, născute în Pakistan, echipa de experţi a spitalului Great Ormond Street din Londra, a anunţat că intervenţia chirurgicală a fost un succes, iar fetiţele au fost externate și se recuperează bine.

Zainab Bibi, care mai are 7 copii, nu și-a imaginat că va naște gemeni și, cu atât mai puţin, că aceștia vor fi siamezi, dar ecografiile au avertizat medicii că vor exista complicaţii, deși nimeni nu a bănuit complexitatea reală a problemei. Tatăl fetiţelor a decedat din cauza unui atac de cord, cu două luni înainte de venirea pe lume a gemenelor. Fetiţele s-au născut prin cezariană, la spitalul Spitalul Hayatabad, din Peshawar (Pakistan).

Medicii au considerat că este bine să o anunţe pe mamă despre situaţia fetiţelor abia la câteva zile de la naștere, oferindu-i mai întâi o fotografie care s-o ajute să înţeleagă că aveau craniile lipite.

„Erau frumoase, cu părul minunat și pielea albă, strălucitoare; nici nu m-am gândit la faptul că erau lipite, erau un dar de la Dumnezeu”, a povestit mama despre primul impact al întâlnirii cu fetiţele.

Familia gemenelor a căutat chirurgi care să realizeze o operaţie de separare, dar medicii au spus că unul dintre copii va muri în cursul intervenţiei. În cele din urmă, un neurochirurg de la spitalul londonez Great Ormond Street (GOSH) a examinat cazul și a declarat că operaţia este posibilă, sugerând totuși că separarea trebuie făcută în primul an de viaţă.

Intervenţia chirurgicală, plătită de un donator anonim, a fost una foarte complexă, însumând 50 de ore de lucru și o echipă de 100 de chirurgi, anesteziști, asistenţi medicali, bioingineri și alţi experţi. Operaţia a avut loc în mai multe etape, ultima dintre ele, pe 11 februarie 2019, reușind să separe copiii. S-au înregistrat și complicaţii – medicii s-au temut să nu o piardă pe Marwa, al cărei ritm cardiac a scăzut pe masa de operaţia, așa că au fost nevoiţi să-i dea o venă cheie, pe care o împărţea cu sora ei, dar acest lucru a afectat-o pe Safa, care a suferit un accident vascular cerebral 12 ore mai târziu.

În cele din urmă, intervenţia chirurgicală s-a finalizat cu succes, deși este una extrem de rară. Potrivit GOSH, există un risc de 1 la 10 milioane de naștere de gemeni craniopagus. Spitalul explică pe site-ul său că este „unul dintre puţinele spitale din lume care dispun de infrastructura, facilităţile și echipa de experţi” necesare pentru a separa gemeni siamezi.

În cazul gemenelor pakistaneze, intervenţia chirurgiclaă a fost mai complicată decât cele efectuate până acum, întrucât „creierele lor erau interconectate mult mai în profunzime faţă de alte cazuri de siamezi craniopagus”, după cum se precizează într-un comunicat emis de spital. Pentru realizarea cu succes a separării a fost folosită tehnologie de ultimă oră, precum tehnici avansate de imagistică și de prototipare rapidă tridimensională.

„Suntem încântaţi că am reușit să le ajutăm pe Safa și pe Marwa, precum și familia lor. A fost un demers lung și complicat pentru ei. Credinţa și hotărârea lor au fost extrem de importante în susţinerea prin provocările cu care s-au confruntat. Suntem incredibil de mândri de ei. Suntem, de asemenea, foarte mândri de echipa GOSH, responsabilă de tratamentul și îngrijirea din ultimele 10 luni”, au punctat neurochirurgul Noor Ul Owase Jeelani și chirurgul craniofacial David Dunaway, într-o declaraţie comună.