Germania va permite în continuare uciderea selectivă a puilor din ferme

O curte superioară din Germania a decis că este legal ca producătorii de carne de pui și ouă să omoare puii de sex masculin nedoriţi. Uciderea puilor de sex masculin este practicată în majoritatea fermelor industriale, în toată lumea. După ce este identificat sexul puilor, miliarde dintre ei sunt uciși imediat după eclozare, prin tocare sau gazare. Oficialii spun că, în Germania, producătorii extermină în fiecare an aproximativ 45 de milioane de pui de sex masculin.

Curtea Federală Administrativă a Germaniei a venit cu o decizie în favoarea companiilor producătoare, până la găsirea unei alternative, informează BBC. Întreg procesul a pornit de la hotărârea statului Renania de Nord-Westfalia de a le interzice fermierilor să omoare puii nedoriţi, în baza legii germane pentru bunăstarea animalelor, potrivit căreia „nimănui nu-i este permis să provoace durere, suferinţă sau vătămare unui animal fără o cauză rezonabilă”. Două ferme au contestat decizia instanţei, iar, în urma apelului lor, o curte inferioară a decis că uciderea pentru producerea hranei se constituie ca temei „rezonabil”, ceea ce a dus procesul la curtea superioară.

Chiar și ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner, a luat poziţie în această chestiune, calificând practica drept „inacceptabilă din punct de vedere etic” și solicitând interzicerea ei.

Joi însă curtea superioară din Leipzig a stabilit că, până la găsirea unei metode neinvazive de determinare a sexului puilor, practica va rămâne legală. Instanţa a clarificat că decizia nu transmite că motivele economice pot, în ele însele, să constituie temeiuri „rezonabile”, însă nu a interzis practica uciderii selective a puilor.

Un reprezentant al verzilor din guvernul german s-a declarat „surprins și dezamăgit” de decizia curţii.

În fiecare an, miliardelor de găini crescute pentru ouă și carne în toată lumea, le corespund tot atâtea milioane de cocoși uciși imediat după eclozare. Puii de sex masculin sunt consideraţi inutili în industrie fiindcă cresc mult mai greu decât găinile și, prin urmare, nu sunt viabili pentru comercializare. Așa se face că, imediat după ce ies din ouă, puii sunt sortaţi, iar cei de sex masculin sunt fie asfixiaţi prin gazare, fie tocaţi de vii în măcinătoare speciale.

Potrivit Societăţii Regale britanice de Prevenire a Cruzimii asupra Animalelor (RSPCA), tocarea ar fi o metodă mai umană decât gazarea, fiindcă, dacă este efectuată corect, ucide puii într-o singură secundă, în timp ce moartea lor prin asfixiere poate dura chiar și două minute.

Alternativele nu sunt încă răspândite. După ani de cercetare și milioane de euro din fonduri guvernamentale, o companie germană a început să vândă primele ouă „no kill” anul trecut, scrie BBC. Compania, pe nume Seleggt, a conceput o metodă de a identifica sexul embrionilor de pui încă din a șaptea zi după fertilizare, utilizând analize ale fluidelor și dozări hormonale. Metoda permite creșterea ouălor de sex feminin și utilizarea celorlalte ca hrană de înaltă calitate pentru alte animale. Ouăle denumite „Respeggt” sunt actualmente vândute în peste 200 de magazine din Germania.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro