semneletimpului.ro

Gest extraordinar de iertare: un tânăr o îmbrăţișează pe femeia care i-a ucis fratele

În seara zilei de 6 septembrie 2018, ofiţerul de poliţie Amber Guyger se întorcea acasă după o tură de 13 ore și jumătate. A ajuns în clădire, și-a parcat mașina și a intrat în apartamentul lui Botham Jean crezând că este în propriul apartament.

Femeia se afla, de fapt, cu un etaj mai jos, acolo unde locuia un tânăr de 26 de ani, contabil la PricewaterhouseCoopers. Speriată că este un hoţ în casă, Guyger a scos pistolul din dotare și l-a împușcat pe Jean, care a murit din cauza rănilor, în drum spre spital.

Tragedia a ajuns la un punct culminant la 1 octombrie anul acesta, când un juriu din Dallas County a declarat-o pe Amber Guyger vinovată de crimă. A doua zi, femeia a primit sentinţa de 10 ani de închisoare. În timpul audierilor din preajma sentinţei, mama lui Jean a avut o depoziţie emoţionantă și au fost citite mai multe SMS-uri aparent rasiste schimbate de Guyger cu diferite persoane.

După pronunţarea sentinţei, fratele tânărului ucis a pășit în boxa martorilor pentru a-i adresa public un mesaj lui Guyger: „Te iubesc ca pe orice alt om și nu sper nicio clipă să putrezești și să mori”, a declarat Brandt Jean. „Personal, îţi doresc tot binele. Nu aveam de gând să spun asta de faţă cu familia mea, dar nici măcar nu îmi doresc să ajungi la închisoare. Îţi doresc tot binele, pentru că știu că exact asta ţi-ar fi dorit și Botham. Consacră-ţi viaţa lui Hristos. Cred că acesta este cel mai important lucru pe care ţi l-ar fi dorit Botham.”

Tânărul i-a cerut apoi judecătorului permisiunea de a o îmbrăţișa pe Guyger. Judecătorul a acceptat solicitarea, iar Brandt Jean a îmbrăţișat-o pe condamnată, care a început să plângă.

„În cei 37 de ani de când practic această meserie, nu mi-a fost dat să văd așa ceva”, a declarat procurorul general al orașului Dallas, John Creuzot. El a spus despre gestul de compasiune făcut de Brandt Jean că a fost „un act extraordinar de vindecare și de iertare”.

Mama lui Amber Guyger a declarat că fiica ei se simte extrem de vinovată: „Mi-a spus cât de rău se simte să petreacă timp cu familia ei, când el (Jean, n.r.) nu poate petrece timp cu familia lui. (…) Spunea că vrea să îi ia locul. Îmi spunea mereu că și-ar dori ca ea să fi murit împușcată, în locul lui.”

După finalizarea procesului, judecătorul – o femeie de culoare – s-a apropiat de tânăra condamnată, având în mână o Biblie. După ce i-a citit câteva cuvinte de încurajare din ea, i-a oferit lui Guyger cartea.

Mama lui Botham Jean a declarat într-o conferinţă de presă de după pronunţarea sentinţei că moartea fiului ei „a schimbat viaţa mea, a schimbat viaţa familiei mele”, însă, cu toate acestea, acceptă decizia juriului și merge mai departe. Femeia a mai spus că „Ccei 10 ani în închisoare sunt un timp de reflecţie pentru ea [Guyger, n.r.], în care să se gândească și să își schimbe viaţa. Însă orașul Dallas mai are încă multe de făcut. Corupţia pe care am văzut-o în timpul acestui proces trebuie să se oprească. (…) Dacă Amber Guyger nu ar fi fost instruită să ţintească spre inimă, băiatul meu ar fi fost în viaţă astăzi.”

Mulţi suporteri ai familiei Jean au manifestat în faţa judecătoriei, strigând: „Unde nu este dreptate, nu este pace!”, fiind convinși că sentinţa este „o palmă peste obrazul familiei”. Dacă este așa, Brandt Jean a arătat deja, în cel mai emoţionant mod, ce înseamnă să întorci celălalt obraz.