Goliat

Devoțional zilnice 28 aprilie 2018

Biruința este a Domnului! (1 Samuel 17:47)

Provocarea la care este chemat cel care vrea să lupte pentru salvarea unui scop nobil este una mare. În cazul ocării aduse de Goliat poporului Israel, toți au amuțit și erau plini de frică. A fi demn de Împărăția cerurilor nu înseamnă să arăți cât ești de tare după ce a trecut lupta, când de fapt tu nu ai avut curajul să lupți la momentul oportun.

1 Samuel 17:10 spune: „Filisteanul (Goliat) a mai zis: «Arunc astăzi o ocară asupra oştirii lui Israel! Daţi-mi un om, ca să mă lupt cu el.»”

Goliat – un filistean mândru, arogant, plin de sine – la propriu și la figurat. Hulitor asemenea lui Faraon: „Cine este Domnul?!” Batjocoritor ca Rabșache: „Care dumnezeu poate să vă izbăvească din mâna mea?”

Necunoașterea adevăratului Dumnezeu l-a făcut pe Goliat atât de îndrăzneț în a batjocori poporul lui Dumnezeu și Numele Său sfânt și înfricoșat.

Dar „Dumnezeu îl învăţase pe David lecţii de credinţă. După cum fusese educat Moise pentru lucrarea sa, tot astfel l-a pregătit Domnul şi pe fiul lui Isai pentru a deveni conducătorul poporului Său ales. Prin lucrarea de priveghere asupra turmei, el a ajuns să înţeleagă grija pe care Marele Păstor o are pentru oile păşunii Sale… Experienţa în lucrurile acestea a pus la încercare inima lui David şi a dezvoltat în el curaj, putere şi credinţă.” (Patriarhi și profeți, p. 645)

Și astăzi avem de-a face cu „Goliat”! El poate fi eul meu, poate fi firea pământească, ce se luptă cu firea duhovnicească, un păcat neînvins – păcatul favorit, păcatul ascuns, un viciu, un vrăjmaș, o boală grea, viitorul sumbru, lucruri, situații, stări care te pot înrobi și îngrozi!

Apostolul Pavel spune: „Eu, deci, alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt” (1 Corinteni 9:26-27). Fă și tu așa, încrede-te în Domnul, ca David și Pavel, și vei fi un luptător care va birui, oricât ar fi „Goliat” de mare și de înspăimântător. A fi demn de Împărăția cerurilor înseamnă să arăți cât ești de tare în timpul luptei, unde ai avut curajul să lupți la momentul oportun. În Numele Domnului și prin puterea Lui, vei fi făcut în stare să trăiești biruitor!

Marinel Dinu, misionar, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro