Guadalajara, sub un strat de 1,5m gheaţă, la 30 grade Celsius

Șase suburbii din orașul mexican Guadalajara sunt capitonate cu un strat gros de gheaţă după ce o furtună cu grindină s-a abptut asuprea localităţii. În unele locuri, gheaţa are chiar și 1,5m grosime, acoperind pe jumătate autoturismele parcate.

Autospeciale de deszăpezire au trebuit puse în funcţiune în toiul unei veri cu temperaturi de peste 30 de grade. Autorităţile locale au raportat că furtuna a lovit orașul brusc, în timpul nopţii (jurul orei locale 01:50-02:10), când temperatura aerului a scăzut rapid de la 22 grade Celsius la 14 grade Celsius.

Două sute de case şi zeci de maşini au fost afectate de stratul de gheaţă, care a paralizat circulaţia în oraş. Zeci de copaci au fost doborâţi, dar în ciuda fenomenului spectaculos, nimeni nu a fost rănit.

Furtunile cu grindină se formează atunci când aerul cald și umed se ridică de la suprafaţa pământului dând naștere la ploi intense. Temperaturile la altitudine ridicată pot fi, chiar și în timpul verii, mult sub zero grade Celsius, ceea ce duce la formarea de cristale de gheaţă. În cazul furtunilor violente, aerul cald se poate ridica foarte repede și să accelereze formarea grindinei, provocând totodată creșterea ei în dimensiuni. Când ajunge suficient de grea, grindina cade.

Guadalajara s-a confruntat recent cu temperaturi ridicate, coroborate cu o umiditate crescută. În ultima perioadă temperaturile au fost peste media lunii iunie, atingând valoarea de 37 de grade Celsius.

Enrique Alfaro, guvernatorul statului, a descris fenomenul drept incredibil. „Și ne mai întrebăm dacă schimbările climatice sunt reale. Astfel de fenomene sunt nemaiîntâlnite,” a declarat Alfaro citat de AFP.

Potrivit BBC Weather, bucăţile de grindină abătute asupra Guadalajarei nu ar fi avut mai mult e 1cm în diametru, însă s-au topit când au pătruns în straturile inferioare, mai calde, ale atmosferei. La începutul lunii iunie, nordul statului american Texas a experimentat furtuni cu grindină de mărimea unei mingi de baseball.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro