semneletimpului.ro

Guvernul britanic investește în roboţi, ca soluţie pentru îngrijirea vârstnicilor

Pe fundalul îmbătrânirii populaţiei, guvernul Marii Britanii a lansat un fond de investiţii în valoare de 44 de milioane de dolari pentru dezvoltarea roboţilor care să ofere servicii de îngrijire persoanelor vârstnice.

Roboţii de îngrijire ar putea sprijini sectorul de asistenţă socială în beneficiul persoanelor în nevoie, în ţara în care, potrivit estimărilor, o persoană din 7 va avea peste 75 de ani până în anul 2040.

Fondul de investiţii alocat de guvernul britanic vizează cel mai amplu program de cercetare dedicat conceperii de sisteme autonome și sigure pentru utilizare publică, ce ar putea contribui la construirea de roboţi capabili de realizarea unor sarcini precum verificarea unui vârstnic căzut sau monitorizarea modului în care acesta își administrează medicamentele.

Marea Britanie a investit deja într-un proiect care a creat un prototip de robot numit CHIRON, proiectat să ofere mai multă mobilitate vârstnicilor, dar care ar putea executa și sarcini precum aducerea unei tăvi cu mâncare sau băutură.

„În prezent, sistemele autonome sunt construite în diverse industrii pentru a rezolva provocările, dar pentru a fi utilizate de către persoane trebuie să fie proiectate pentru a fi de încredere, să ofere siguranţa datelor şi să aibă un set clar de reguli pentru a lua decizii eficiente”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Îmbătrânirea populaţiei nu este un fenomen specific doar Marii Britanii și nici măcar Europei. La nivel global, se estimează că numărul persoanelor de peste 60 de ani se va dubla până în anul 2050 și va crește de peste trei ori până în 2100. De asemenea, estimările arată că numărul celor peste 80 de ani se va tripla până în anul 2050.

Un sfert din populaţia Europei are cel puţin 60 de ani, iar estimările spun că, până în 2050, procentul acestui segment de populaţie va urca la 34%.

Potrivit datelor Eurostat, 19,2% din populaţia Uniunii Europene are peste 65 de ani. Costul total al îmbătrânirii populaţiei din Uniunea Europeană (cheltuieli legate de pensii, asistenţă medicală, îngrijire pe termen lung, educaţie și ajutoare de șomaj) ar putea ajunge până la 26,7% din PIB, între 2016 și 2070, potrivit unui raport al Comisiei Europene.