Hacksaw Ridge

Devoțional zilnice 5 mai 2018

Cum Dumnezeu a uns cu Duhul Sfânt şi cu putere pe Isus din Nazaret, care umbla din loc în loc, făcea bine şi vindeca pe toţi cei ce erau apăsaţi de Diavolul, căci Dumnezeu era cu El. – Faptele apostolilor 10:38

Sabatul din 5 mai 1945 a fost o zi plină de provocări în războiul din Okinawa. Trupele japoneze îşi apărau cu toată puterea singura barieră rămasă în picioare – Okinawa şi Coasta Escarpment, o creastă masivă pe care soldaţii o numeau Hacksaw Ridge. Când soldaţii americani au ajuns în vârful crestei, vrăjmaşul i-a întâmpinat cu un contraatac victorios. Ofiţerii americani au ordonat retragerea imediată. Toţi soldaţii s-au supus ordinului, în afară de unul – Desmond Doss – care, riscându-şi propria viaţă, s-a întors în bătaia puştii pentru a salva cât mai mulţi soldaţi răniţi. A salvat în acea zi cel puţin 75 de vieţi.

Câteva zile mai târziu, Doss a fost şi el rănit de o grenadă a japonezilor care a ajuns la picioarele lui şi de glonţul unui ţintaş, care i-a distrus braţul. În dureri mari şi cu scurgeri mari de sânge, el a pus soldaţii răniţi înaintea lui, fiind dispus chiar să moară pentru ca alţii să poată trăi. Toată viaţa, Doss a trebuit să plătească preţul pentru acţiunile sale eroice. Timp de cinci ani şi jumătate a trebuit să urmeze un tratament împotriva tuberculozei pe care a contractat-o în timpul războiului. În cele din urmă, un plămân şi cinci coaste au trebuit să îi fie scoase. Dar el era cu conştiinţa împăcată.

Ca medic necombatant adventist de ziua a şaptea, Doss nu a tras cu arma şi nici nu a purtat armă. În loc să ucidă, el a ales să vindece, chiar şi în timpul orelor Sabatului (Matei 12:12). În 12 octombrie 1945, Doss a primit Medalia de Onoare din partea preşedintelui Americii, Harry S. Truman. Cu adevărat, Doss a fost primul necombatant onest care a primit această onoare, după care a mai primit şi alte merite. Povestea lui Doss este relatată în cărţile The Unlikeliest Hero (1967, republicată în 2016 ca Redemption at Hacksaw Ridge), de Booton Herndon şi Desmond Doss: Conscientious Objectori (2015), de Frances M. Doss. Această poveste uimitoare a fost adusă la viaţă de faimosul film regizat de Mel Gibson, Fără armă în linia întâi (2016).

Adevăraţii eroi de război nu sunt întotdeauna cei care ucid cei mai mulţi soldaţi inamici. Ei pot fi şi cei care salvează cât mai multe vieţi, la fel ca Desmond Doss. El a devenit un erou de război pentru că a trăit şi a practicat exemplul lui Hristos, care „umbla din loc în loc, făcea bine şi vindeca pe toţi cei ce erau apăsaţi de Diavolul, căci Dumnezeu era cu El” (Faptele 10:38). Lumea are nevoie de mai mulţi eroi de acest fel!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro