Devoțional zilnice

Hoțul care ne fură timpul

De aceea, cum zice Duhul Sfânt: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii, ca în ziua ispitirii în pustiu.”– Evrei 3:7-8

Unele obiecte furate pot fi recuperate sau cel puţin înlocuite. Dar ocaziile pierdute s-ar putea să nu se mai întoarcă, iar timpul, odată trecut, nu se mai întoarce niciodată. Unul dintre cei mai mari duşmani ai timpului este amânarea, adică tendinţa de a lăsa pe mai târziu deciziile şi acţiunile personale. Nu e de mirare că poetul şi dramaturgul Edward Young (1683–1765) a scris: „Amânarea este hoţul timpului.” Iar altcineva a avertizat, „Amână acum şi te vei panica mai târziu.”

Cunoscutul evanghelist Dwight L. Moody (1837–1899) a susţinut o campanie de evanghelizare în Chicago. Sâmbătă seara, pe 8 octombrie 1871, a ţinut o predică puternică bazată pe Matei 27:22 („Dar ce să fac cu Isus, care Se numeşte Hristos?”). La sfârşitul acestui mesaj, el a rugat congregaţia să mediteze asupra acestui text în timpul săptămânii şi să se întoarcă peste o săptămână pentru a decide ce să facă cu Isus din Nazaret. La scurt timp după ce a terminat predica a izbucnit marele incendiu din Chicago, în care mulţi oameni au murit şi multe părţi din oraş au fost distruse. Moody a regretat profund că i-a lăsat pe oameni să se gândească o săptămână la decizia personală pentru Hristos. De atunci înainte, el a rugat întotdeauna audienţa să se decidă pentru Hristos în timpul întâlnirii pe care o aveau.

Amânarea este de obicei o scuză politică pentru a nu-ţi asuma responsabilitatea care se aşteaptă de la tine. Precum spune şi cunoscutul proverb: „Sunt foarte ocupat făcând lucruri pe care nu am nevoie să le fac pentru a evita să fac ceea ce ar trebui să fac cu adevărat.” Din nefericire, multe lucruri pe care alegem să le amânăm doar pentru o vreme ajung amânate pentru totdeauna. Acesta a fost cazul lui Felix, care i-a spus lui Pavel: „De astă dată, du-te; când voi mai avea prilej, te voi chema.” (Fapte 24:25). Dar acel „prilej” nu a mai venit niciodată!

Dacă ai o tendinţă spre amânare, atunci astăzi – sau mai bine spus acum – este cea mai bună ocazie pentru a-ţi îmbunătăţi capacitatea de luare a deciziilor, pentru binele tău şi spre uşurarea celor din jurul tău.

Dacă ai amânat hotărârea pentru Hristos, ar trebui să-ţi aminteşti că în Biblie timpul mântuirii este întotdeauna astăzi! Noi putem trăi doar în prezent, iar astăzi ţi se oferă o nouă ocazie pentru a face un legământ cu Dumnezeu sau pentru a-l reînnoi.