Iarnă la munte – Rătăcirea

Devoțional zilnice 28 ianuarie 2018

Mersul pe munte iarna poate să devină uneori și o experiență neplăcută. Una din situații ar putea să fie rătăcirea, atunci când te pierzi de grup. O soluție rapidă în acest caz este să strigi și să mergi înapoi pe urmele pașilor rămași în zăpadă. Dacă ai un fluier, fluieră de mai multe ori în semnale lungi și păstrează un timp de liniște ca să auzi alte semnale, apoi mergi pe direcția de unde ai auzit semnalul și fluieră în continuare.
Nu alerga în toate direcțiile căutând urme. Așează-te și încearcă să te calmezi. Privește în jurul tău și vezi ce elemente recunoști de pe drumul pe care mergeai. Dacă poți, urcă mai sus (un dâmb, un copac) și încearcă să vezi unde te afli în raport cu drumul inițial pe care îl parcurgeai. În caz că ai găsit drumul pe unde mergeai, strigă din nou și așteaptă răspunsul colegilor.

Când ești pe un teren înalt, ieși din vânt, mergi la vale până găsești un curs de apă pe care să îl urmezi până ce găsești un râu, care te duce sigur la civilizație.

Dacă s-a lăsat noaptea și nu este vizibilitate, cel mai bine este să rămâi pe loc și să încerci să faci un foc. Într-un final poți suna și la 112 sau numărul 0salvamont, dar nu părăsi locul de unde ai sunat.

Oricum cel mai bine este să te ferești de evenimente nefavorabile, deoarece este mai bine să înveți din experiența altora, fără să te expui tu la riscuri inutile.

Uneori simți că ești singur și nu mai ști care sunt învăţăturile corecte despre voia lui Dumnezeu. Dumnezeu este cu tine în frământările acestea ca să îţi dea înțelepciune și speranţă! Citeşte în continuare din Biblia ta. Unele personaje biblice s-au rătăcit spiritual, dar au învățat lecția încrederii în Dumnezeu. După ce Moise a murit, Iosua s-a văzut singur dar a primit încurajarea prezenței lui Dumnezeu prin cuvintele acestea

”Eu voi fi cu tine, nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi” (Iosua 1,5).

Oricând te rătăcești fizic sau spiritual, și tu poți să te încrezi în făgăduința prezenței lui Dumnezeu în viața ta.

Practic: Caută azi făgăduinţe biblice de speranţă pentru vremuri de ”rătăcire”; scrie-le pe un carton şi păstrează-l în Biblia ta.

Gusty Angheluta

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro