Iertarea

Într-o zi de marți luminoasă, când ne simțim liniștiți, binevoitori și calmi, ne hotărâm să iertăm în cele din urmă pe cei a căror greșeală nu o putem uita. „Totul este un act de voință”, spunem noi – așa că încercăm să nu ne mai amintim cuvintele lor jignitoare; banii împrumutați pe care nu i-am mai primit înapoi niciodată; modul în care ne-au întors spatele pentru a fi alături de prieteni mai buni.

Și, ca toate intențiile bune, durează o oră sau două sau chiar zece – până când insulta se răsucește în suflet din nou, sau suntem loviți, batjocoriți sau inexistenți pentru ei. Mânia noastră îndreptățită arde ca bila, pentru că avem dovezi noi de răutate.

Izvorul iertării este inima din care pleacă. „Iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.” (Efeseni 4:32), ne îndeamnă Scriptura. Nu putem ierta până nu învățăm – din nou – cât de mult ne-a iertat Tatăl – pentru toate jignirile aduse harului Său; pentru modul în care am folosit greșit darurile pe care El ni le-a dat; pentru că am întors spatele lui Hristos.

Doar oamenii care au fost iertați iartă. Harul pe care îl dăruim este harul pe care l-am primit: nu facem nimic prin noi înșine. „Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu.”(Efeseni 2: 8).

Deci, rămâneți în har. – Bill Knott

Bill Knott – este redactor al revistei Adventist Review. Articolul a fost publicat în numărul din 30 aprilie 2021.

Traducere: Adina Păltineanu

Articolul Iertarea apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro