Ieși din groapă

Nick nu plănuise să fie răutăcios, dar când a văzut intrând în poarta de fotbal golul câștigător, a explodat:
– Câtă atenție! Cum a trecut mingea aia de tine? a strigat el la Chris. Am fi intrat măcar în prelungiri dacă nu făceai asta. Și Blake! Ar fi putut să îl deposedeze pe adversar încă de la mijlocul terenului. Credeam că Blake e singurul talentat din echipă.
Se pare că sunt doi acum.
BUM! Chris a plecat încercând să nu se gândească la fumul exploziei. (Bărbații adevărați nu se uită în urmă.) Nick aproape că s-a împiedicat de Blake când s-a întors să plece. Auzise tot ce era de auzit. Nici el nu voia să se mai uite în urmă.
Citește 1 Petru 5:5
Ce poți face pentru a reface prieteniile pe care le-ai stricat?
A te certa cu un prieten este ca și când ai pune dinamită într-o groapă – dar nu înainte de a sări și tu în ea.
Cu toate acestea, s-ar putea să te întrebi de ce trebuie să repari pagubele după ce ai lovit, ai scuipat, ai trădat, ai înșelat, ai bârfit sau ai rănit în vreun fel pe cineva din jurul tău.
În primul rând, certurile te lasă fără prieteni și ajungi singur în groapa pe care ai săpat-o tu însuți. Și mai este un motiv. Tu ai fost acceptat de Hristos cu toate defectele tale. În calitate de creștini, și noi trebuie să îi acceptăm pe alții la fel cum Dumnezeu ne-a acceptat pe noi (Romani 15:7).
Petru ne arată singura cale de ieșire din groapă. Smerenia.
Primul pas în practicarea smereniei este să Îi ceri iertare lui Dumnezeu (1 Ioan 1:9) și celui pe care l-ai rănit (Matei 5:23,24). Ai putea evita problema, pretinzând că nu ai greșit cu nimic. Dar dacă nu recunoști niciodată că ai greșit, nu faci decât să sapi tot mai adânc în acea groapă.
Mai sunt câțiva pași care te ajută să ieși din groapă puțin câte puțin: să vezi lucrurile din perspectiva celuilalt. Coboară de pe piedestalul tău! Gândește-te și la nevoile altora, nu numai la ale tale! Schimbă-ți faptele!
S-ar putea ca atunci când faci lucrurile acestea, prietenii tăi să îți vadă smerenia. Poate chiar te vor ajuta să ieși din groapă.
Și toți, în legăturile voastre, să fiți împodobiți cu smerenie. Căci Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriți le dă har. 1 Petru 5:5

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro