Ignorarea cuvântului profetic

Devoțional zilnice 11 mai 2018

Domnul a trimis la ei proroci să-i întoarcă înapoi la El, dar n-au ascultat de înştiinţările pe care le-au primit. – 2 Cronici 24:19

Ca oameni, avem tendinţa să nu luăm Cuvântul lui Dumnezeu atât de în serios pe cât ar trebui. Aceasta a fost problema antediluvienilor (Evr. 11:7), a contemporanilor lui Isus (Matei 23:29-36) şi totodată şi a celor care erau la conducerea sanatoriului din Battle Creek.

La începutul anilor 1900, Ellen White a afirmat că „Domnul l-a luat pe dr. Kellogg în mâna Sa pentru a face o lucrare specială”, dar, sub conducerea sa, sanatoriul din Battle Creek îşi pierdea acum identitatea de la început (Ms. 6, 1900). În 18 februarie 1902, sanatoriul a fost distrus prin foc şi Ellen White a numit această tragedie o judecată a lui Dumnezeu.

Două zile mai târziu, ea avertiza: „Asupra celor care au fost la conducerea sanatoriului din Battle Creek zace o responsabilitate solemnă. Vor construi ei în Battle Creek o instituţie mamut sau vor împlini scopul lui Dumnezeu, construind instituţii în mai multe locuri!” (Ms. 76, 1903).

Neluând în seamă avertizările lui Ellen White, dr. Kellogg şi asociaţii lui au hotărât să reconstruiască un sanatoriu şi mai mare în Battle Creek. Toate circumstanţele păreau în favoarea acestei decizii, inclusiv entuziasmul popular general pentru acest lucru, multe promisiuni financiare pentru comunităţile adventiste şi neadventiste şi o vânzare masivă a viitoarei cărţi a lui Kellog, Templul viu. Astfel că, pe 11 mai 1902 a fost pusă piatra de temelie a sanatoriului din Battle Creek în faţa a aproximativ 10 000 de oameni.

Dar curând promisiunile neîmplinite şi crizele financiare au dovedit că planificarea proiectului de la sanatoriu a fost mai uşoară decât finanţarea lui. Publicarea cărţii Templul viu a fost o chestiune controversată încă de la început. Dr. Kellogg se îndepărta treptat de modul de a gândi al conducătorilor bisericii. În cele din urmă, el a preluat controlul absolut asupra sanatoriului şi, pe 10 noiembrie 1907, i-a fost retrasă calitatea de membru al bisericii din Battle Creek.

Antediluvienii şi-ar fi putut salva vieţile dacă ascultau de avertizările profetice ale lui Noe. Tot aşa, multe dureri de cap provocate de sanatoriul de la Battle Creek ar fi putut fi evitate dacă ar fi fost receptivi la sfaturile profetice ale lui Ellen White. Nu uita, cuvântul profetic se poate să nu fie cel mai logic şi plin de însemnătate pentru noi, dar pe termen lung, întotdeauna este cel mai bun şi cel mai demn de încredere!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro