Îmi provoci greață

Megan se simți dezgustată când noua ei parteneră de laborator se apropie de ea, fluturându-și părul.
– O, cât de tare m-am bucurat când am aflat că o să lucrăm împreună! a bâiguit Felicia. Adică nu aș fi trecut dacă nu aș fi picat cu tine. Toți știu cât de deșteaptă ești.
În fiecare zi, Megan lucra de zor deasupra becului Bunsen, în timp ce Felicia chicotea cu prietenii ei într-o altă bancă. Felicia i-a explicat că, pentru a o ajuta, trebuia să poarte ochelari și, ca să poarte ochelari, trebuia să își schimbe total coafura – ceea ce nici nu intra în discuție. Așa că Megan nu avea de ales. Dacă nu făcea singură toată treaba, ea și Felicia aveau să dea corijența împreună în vară.
Citește Matei 18:15-17
Ce pot face creștinii atunci când cineva îi nedreptățește?
Se presupune că ar trebui să „întoarcă și celălalt obraz”, nu-i așa? Da, Însuși Isus a rostit aceste cuvinte atât de cunoscute (Matei 5:38,39). Dar Isus vorbea despre a nu cere dinte pentru dinte ca răzbunare – cum ar fi răsturnarea unei cutii de eprubete peste capul Feliciei. Isus nu a spus niciodată că nu ar trebui să lucrezi pentru rezolvarea problemelor.
Dacă ai manifestat față de cineva care ți-a greșit aceeași toleranță pe care o ai față de tine, și tot ți se pare că răul care ți s-a făcut este prea mare să treci peste, Isus spune să vorbești direct cu persoana în cauză. Pentru aceasta este nevoie de o inimă curajoasă și de cuvinte blânde. Mult mai ușor este să te plângi la alții și să bârfești, dar nu la fel de eficient, mai ales dacă ești gata să repari unele dintre relele pe care le-ai făcut tu însuți.
Dacă discuția cu persoana respectivă nu ajută, Isus ne-a lăsat alți pași pe care să îi urmăm – cum ar fi să iei un prieten sau doi cu tine, nu pentru a sări la gâtul acelei persoane, ci pentru ca ei să îți susțină acuzațiile. După ce ai făcut tot ceea ce ți-a stat în putință în privința primilor doi pași, poți cere ajutorul pastorului (ori al unui profesor, părinte sau al altcuiva cu autoritate).
Soluția lui Isus scoate din ecuație plânsul de milă, frământările, flecăreala, bârfa și vorbele spuse pe la spate. Este, de asemenea, o soluție realistă: nu poți rezolva toate problemele și, în cele din urmă, va trebui să eviți oamenii care îți fac rău.
Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău. Matei 18:15

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro