Îngerii răi

Devoțional zilnice 29 decembrie 2018

Şi în cer s-a făcut un război. Mihail şi îngerii lui s-au luptat cu balaurul. Şi balaurul cu îngerii lui s-au luptat şi ei, dar n-au putut birui; şi locul lor nu li s-a mai găsit în cer. Şi balaurul cel mare, şarpele cel vechi, numit Diavolul şi Satana, acela care înşală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; şi împreună cu el au fost aruncaţi şi îngerii lui. (Apocalipsa 12:7-10)

Cineva spunea odată: „Tovărășiile rele strică obiceiurile bune”, iar altcineva spunea: „Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești!” Suntem ființe sociale și este o plăcere pentru noi să fim în compania semenilor noștri. Deși nu ne putem alege părinții sau rudele, putem alege prietenii în compania cărora să stăm. Majoritatea oamenilor din jur ne vor eticheta după anturajul pe care-l avem. Dacă anturajul este unul rău mai mult ca sigur, deși poate noi suntem o persoană bună, vom fi catalogați ca fiind o persoană rea.

O parte din deciziile noastre sunt influențate de ceea ce cred apropiații noștri. Teama de a fi respins de un anumit grup și dorința de a fi acceptat și recunoscut de un anturaj conduc fie spre compromisuri, fie spre o schimbare de comportament pe care poate nu ne-o dorim. În Adevărul despre îngeri, Ellen G. White scria: „În timp ce unii dintre îngeri s-au ataşat de Satana în răzvrătirea lui, alţii discutau cu el pentru a-l întoarce de pe calea pe care o apucase, luptând pentru onoarea şi înţelepciunea lui Dumnezeu, care a dat autoritate Fiului Său.”

Avem exemplul îngerilor care, odată ce au apucat pe o cale greșită, alegând să facă parte din anturajul Satanei, au pierdut fericirea și pacea pe care li le oferea Dumnezeu. Înainte de a ne alege prietenii, trebuie să avem în vedere dacă aceștia au ca ideal în viață supunerea față de guvernarea lui Dumnezeu, precum și trăirea acesteia după principiile Lui. Orice altceva nu poate duce decât la rău, și aici nu mă refer doar la implicațiile pe care le poate avea în prezent, ci și la cele ce țin de veșnicia noastră.

Doamne, ajută-mă să am o influență pozitivă asupra oamenilor din jurul meu și să-mi trăiesc viața în acord cu guvernarea Ta!

Lucian Mihăilă, student, Institutul Teologic Adventist – Cernica

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro