Insomnia se asociază cu un risc crescut de atac de cord și AVC

Persoanele care suferă de insomnie au un risc mai mare de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau alte afecţiuni cardiovasculare, potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, publicat în jurnalul medical Neurology.

În cadrul studiului, au fost monitorizate 487.200 de persoane din China, cu vârsta medie de 51 de ani, pe o perioadă de 10 ani. Participanţii nu aveau, la începutul studiului, antecedente de accident vascular cerebral sau boli de inimă, însă, pe parcursul studiului, s-au înregistrat 130.032 de cazuri de accident vascular cerebral, atac de cord și alte boli cardiovasculare.

Cercetătorii au chestionat subiecţii, pentru a afla dacă au, în cel puţin 3 zile pe săptămână, măcar unul din cele 3 simptome de insomnie: dificultăţi în a adormi sau a rămâne adormiţi, trezire prea matinală și probleme de concentrare de-a lungul zilei din cauza somnului deficitar. Din răspunsurile subiecţilor, s-a constatat că 11% aveau probleme în a adormi sau a rămâne adormit, 10% se trezeau prea devreme, iar 2% se concentrau cu dificultate în timpul zilei din cauza nesomnului.

Cei care au bifat toate cele trei simptome au avut un risc cu 18% mai mare de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare faţă de cei care nu se confruntau cu insomnia. Persoanele care nu reușeau să adoarmă sau să rămână adormite aveau un risc cu 9% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, iar 32% dintre subiecţii care au raportat acest simptom au avut un accident vascular cerebral sau au dezvoltat o boală cardiacă (comparativ cu 26% dintre cei care nu prezentau acest simptom). De asemenea, cei care se trezeau prea devreme dimineaţa au avut cu 7% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă, în timp ce subiecţii care au avut probleme de concentrare cauzate de lipsa de somn au avut șanse cu 13% mai mari de a contracta boli de acest gen prin comparaţie cu cei care nu sufereau de insomnie.

„Aceste rezultate sugerează că, dacă putem aborda persoanele care au probleme cu somnul prin terapii comportamentale, este posibil să putem reduce numărul de cazuri de accident vascular cerebral, atac de cord și de alte boli cardiovasculare”, a declarat  coordonatorul studiului, Liming Li, de la Universitatea Peking din Beijing, precizând că studiul nu a demonstrat o legătură de tip cauză-efect între insomnie și boli cardiovasculare, ci a arătat doar că există o asociere între cele două variabile.

„Legătura dintre simptomele de insomnie și aceste boli a fost și mai puternică la adulţii mai tineri și la persoanele care nu au avut hipertensiune arterială la începutul studiului, astfel că investigaţiile viitoare ar trebui să se concentreze în special pe detectarea timpurie și intervenţiile care vizează aceste grupuri”, a subliniat Li.

Un studiu vechi a arătat, cu mai bine de 30 de ani în urmă, faptul că ratele de mortalitate asociate bolii cardiace ischemice, cancerului și accidentului vascular cerebral sunt cele mai scăzute în cazul celor care dorm între 7 și 8 ore pe noapte, în timp ce la adulţii de cel puţin 45 de ani, care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte, riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral crește cu 200%.

„Dacă adunaţi toate consecinţele asupra sănătăţii, devine mai ușoară acceptarea unei legături: cu cît dormiţi mai puţin, cu atît vă scade speranţa de viaţă. Așadar, e chiar nefericită vechea zicală care spune: «Am să dorm după ce mor». Dacă adoptaţi această mentalitate, veţi muri mai repede, iar calitatea acelei vieţi (mai scurte) va fi inferioară”, punctează Matthew Walker, care predă psihologie și neuroștiinţă la Universitatea din California.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro