Inteligențe omenești

Devoțional zilnice 19 aprilie 2018

Dumnezeu a dat lui Solomon înţelepciune, foarte mare pricepere şi cunoştinţe multe ca nisipul de pe ţărmul mării. – 1 Împăraţi 4:29

Cu toate cercetările ştiinţifice făcute până în prezent şi cu toată cunoştinţa disponibilă în zilele noastre, experţii în neurologie încă mărturisesc că este practic imposibil să recreezi inteligenţa umană şi să înţelegi cum funcţionează creierul. Chiar şi aşa, au fost create mai multe teste psihologice pentru a evalua inteligenţa umană.

La începutul secolului al XX-lea, Alfred Binet şi Théodore Simon au propus o „scală de inteligenţă” pentru a testa inteligenţa copiilor. În 19 aprilie 1912, la al V-lea Congres de Psihologie Experimentală de la Berlin, Germania, William L. Stern a prezentat o lucrare despre „The Psychological Methods of Intelligence Testing”. În lucrarea sa, el a folosit expresia „IQ=coeficient de inteligenţă” (germană, IQ=Intelligenzquotient) şi a sugerat o formulă de calcul. Dar chiar şi testele mai recente au limitările lor. Unii critici spun că IQ este o prescurtare pentru „Incomplet şi îndo-ielnic”!

Dar, trecând dincolo de noţiunea de inteligenţă ca simplu gând raţional, cartea lui Howard E. Gardner, Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences (1983), a identificat şapte Inteligenţe Multiple (IM) distincte. Dar din 1999, Gardnet a schimbat numărul ajungând la următoarele opt: lingvistică, logico-matematică, muzicală, spaţială, kinestetică a corpului, interpersonală, intrapersonală şi naturalistă. Dar, în 2003, Gardner a mărturisit următoarele: „Încercând să înţeleg evenimentele din domenii de la genetică la ciberspaţiu, îmi doresc să fi avut mult mai multe inteligenţe!”

Multe se spun şi despre inteligenţa artificială (IA) demonstrată de aparate. Dar chiar şi această inteligenţă derivă de la mintea umană care a conceput-o şi dezvoltat-o. Dacă am putea înţelege sinapsele neurologice ale creierului nostru într-un moment anume, atunci când într-adevăr le-am înţelege, creierul nostru deja şi-ar fi format configuraţii noi. Iar acesta ar fi un proces nesfârşit.

Mulţi psihologi moderni cred că inteligenţele umane complexe şi nelimitate derivă doar din procese naturale de evoluţie. Dar, ca creştini, noi ştim că toate acestea vin de la Dumnezeu, Sursa „oricărui dar bun şi desăvârşit” (Iac. 1:17), şi ar trebui folosit pentru slava şi onoarea Sa (Ier. 9:23-24). Îţi foloseşti astăzi inteligenţele şi talentele aşa cum spune în verset?

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro