Ioan Botezătorul

Devoțional zilnic 31 martie 2020

Iar pruncul creştea şi se întărea în duh. Şi a stat în locuri pustii până în ziua arătării lui înaintea lui Israel. Luca 1:80

Dumnezeu îi oferise lui Ioan cea mai importantă misiune dată vreodată unui om. El trebuia să vestească un mesaj care avea să le schimbe oamenilor viaţa. Urma să le prezinte o frântură din sfinţenia lui Dumnezeu, o înţelegere a ceea ce aştepta Dumnezeu.

Pentru a duce acest mesaj, el avea nevoie să devină sfânt. Avea nevoie să fie puternic din punct de vedere fizic, mintal şi spiritual. El trebuia să devină atât de puternic, deţinând controlul total, inclusiv asupra apetitului şi pasiunilor, încât, indiferent ce s-ar fi întâmplat, să poată sta neclintit ca munţii deşertici printre care a crescut.

Ioan era menit să devină un reformator. Acesta este motivul pentru care îngerul le-a dat părinţilor lui indicaţii atât de precise. Prin intermediul vieţii lui simple şi al hainelor lui obişnuite, prin refuzul de a consuma vin şi alte băuturi alcoolice, el se exprima împotriva stilului de viaţă cotidian.

Autocontrolul şi autodisciplina sunt nişte lecţii importante de asimilat în anii copilăriei şi ai adolescenţei. Mai mult decât orice trăsături de personalitate şi talente, obiceiurile formate de timpuriu vor determina şansa unui om de a reuşi sau de a eşua în bătălia vieţii. Seminţele sădite în timpul copilăriei vor decide recolta pe care o va da – atât pentru viaţa de adult, cât şi pentru eternitate.

Ioan a pregătit oamenii pentru prima venire a lui Isus. El reprezintă un exemplu pentru aceia care vor lucra în pregătirea oamenilor pentru a doua venire a lui Isus. Lumea în care trăim este plină de erori şi de minciuni. Capcanele Satanei, puse pentru a distruge sufletele, sunt peste tot. Toţi aceia care aleg să caute sfinţenia, ascultarea şi respectul faţă de Dumnezeu vor trebui să deprindă autocontrolul. Acest tip de disciplină oferă tăria mintală şi spirituală pentru a înţelege şi pentru a asculta de Cuvântul lui Dumnezeu.

Tată, ajută-mă să le insuflu un spirit de autocontrol şi disciplină copiilor mei încă de când sunt mici! Ajută-mă să nu subestimez niciodată importanţa disciplinei din viaţa unui ucenic: un urmaş al lui Isus! Acest lucru îl doresc pentru copiii mei. Ajută-mă până la capăt, Te rog!

Jerry D. Thomas

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro