Ioas, Tatăl lui Ghedeon

Devoțional zilnic 2 aprilie 2018

Domnul a zis lui Ghedeon: „Dărâmă altarul lui Baal, care este al tatălui tău!”… Ioas a spus: „Dacă Baal este un Dumnezeu, să-și apere el pricina.” (Judecătorii 6:25,31)

Avea ani buni de căsnicie și își promisese că va fi un lider spiritual credincios peste familia lui. Nu era ușor să fii tatăl unei familii israelite numeroase în acea vreme când evreii traversau o perioadă grea, cunoscută ulterior ca vestita criză economică de șapte ani. Popoarele din jur produceau pagube mari în gospodăriile și pe câmpurile evreilor. În aceste condiții, când vrăjmașii prădau și luau, Ioas era chemat să nu uite că Domnul era cel care oferă și susține. Însuși numele Ioas însemna Domnul a dat.

„Tatăl lui Ghedeon, Ioas, care se făcuse părtașla apostazia concetățenilor săi, ridicase un altar pentru Baal la Ofra, unde locuia, altar la care poporul de acolo venea și se închina… Ghedeon a primit porunca să dărâme altarul… Mare a fost furia oamenilor când au venit a doua zi dimineața să se închine lui Baal. L-ar fi omorât pe Ghedeon, dacă Ioas nu l-ar fi apărat pe fiul său.” (Patriarhi și profeți, ed. 2011, pp. 558–559)

Caracterul lui Ioas scoate la iveală lipsa principiilor puternice, urmată de o credință superficială. Deși apostat, merită să remarcăm faptul că, în fața situației create de dărâmarea altarului lui Baal, Ioas are o intervenție strălucită, aducând înaintea oamenilor un argument logic, care salvează o viață. Ioas nu excelează în spiritualitate, dar se dovedește un tată protector, folosind o abordare inspirată.

O parte a ritualului de trecere la maturitate a unui tânăr indian american presupune ducerea acestuia într-o pădure, unde este lăsat singur noaptea, legat la ochi și așezat pe o buturugă. Acesta nu are voie să se dezlege la ochi până la răsăritul soarelui și nici nu poate cere ajutorul cuiva. În timpul nopții, tânărul este terifiat, auzind tot felul de sunete ale animalelor, freamătul copacilor sau chiar oameni care ar putea să-i facă rău. El însă stă acolo, știind că este singura cale de a fi cu adevărat bărbat. La finalul unei nopți îngrozitoare, proba se încheie. Tânărul își ridică eșarfa care îi acoperă ochii. Abia atunci îl vede pe tatăl său stând pe o altă buturugă, nu departe de el. A fost acolo toată noaptea și ar fi fost oricând pregătit să își apere fiul de un eventual pericol.

Azi, Tatăl ceresc va veghea ca să te ajute să Îl asculți, spre mântuirea ta!

Marian Ciurtin, pastor-asistent, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro