Ionadab – șiretenie și înșelăciune

Devoțional zilnic 11 mai 2019

Ionadab i-a zis:„Culcă-te în pat şi fa-te bolnav. Când va veni tatăl tău să te vadă, să-i spui: «Dă voie surorii mele, Tamar, să vină să-mi dea să mănânc; să-mi pregătească sub ochii mei o mâncare, ca s-o văd şi s-o iau din mâna ei.»” 2 Samuel 13:5

Oricât ar părea de comună şi funcţională, şiretenia nu poate fi lăudată ca o virtute sau invocată ca factor de succes. Răutatea ei este cu atât mai nocivă şi păgubitoare, cu cât victimele sunt mai nevinovate şi mai nepregătite să-i facă faţă. Şiretenia poate rezolva lucrurile pe moment, dar pe termen lung, ea produce pagube ireparabile. Ea este adesea strategia de fond în succesul bazat pe comportament, dar când se pune problema eticii şi a caracterului, şiretenia este, de departe, un păcat de neiertat.

Amnon începuse să facă o mare pasiune secretă pentru Tamar, una dintre surorile sale după tată. În dorinţa lui egoistă şi rea de a o avea în pat, încerca să-şi imagineze diverse scenarii, dar fără succes. Atunci el a apelat la serviciile prietenului său Ionadab, om recunoscut pentru şireteniile sale. Acesta şi-a pus mintea la contribuţie şi nu i-a fost greu să-şi imagineze o situaţie în care însuşi împăratul David să autorizeze vizita particulară a lui Tamar la Amnon.

Cum şiretenia lui Ionadab era foarte iscusită, nimeni dintre cei neavizaţi nu şi-a dat seama de urmările acestui demers. Curând însă, şi unii, şi alţii aveau să plătească scump această distracţie. Prima care avea să sufere umilinţă şi silnicie era Tamar, dar nu după mult timp însuşi Amnon avea să plătească, mult peste aşteptări, preţul clipei sale de pasiune oarbă.

Succesul la un pas de tine:

Cum evaluezi puterea şireteniei de a te ajuta să-ţi atingi obiectivele? Nu este recomandat succesul de moment, dacă acesta se plăteşte scump, pe termen lung. Fă calculele generale și trage concluzia!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro