Ionatan – cuvânt de încurajare

Devoțional zilnic 20 aprilie 2019

Atunci Ionatan, fiul lui Saul, s-a sculat şi s-a dus la David în pădure. El i-a întărit încrederea în Dumnezeu. 1 Samuel 23:16

În viaţa oamenilor de mare curaj sunt şi momente când au mare nevoie de câteva cuvinte de încurajare de la un prieten. Starea de stres prelungit poate produce oboseală şi descurajare evidentă. Atunci prezenţa şi cuvintele de înţelegere ale cuiva în care se poate avea încredere sunt extrem de preţioase.

Ionatan nu putea rămâne nepăsător faţă de încercarea prin care David, prietenul său, trecea de ceva vreme. El a căutat ocazia să-l întâlnească şi să-l încurajeze. David se afla în pustia Zif, ascuns într-un pâlc de pădure, iar Ionatan l-a căutat pentru a mai sta de vorbă cu el.

Cuvintele pe care Ionatan i le spune lui David scot la iveală una dintre cele mai frumoase trăsături de caracter ale lui Ionatan. El recunoaşte cu bucurie şi satisfacţie că Dumnezeu l-a ales pe David să domnească peste Israel şi se declară mulţumit şi încântat să fie în preajma lui. Ionatan nu se gândeşte câtuşi de puţin că David ocupă locul pe care el l-ar fi putut avea.

Ionatan credea în Dumnezeu şi încerca să insufle şi să întărească încrederea lui David în călăuzirea şi ocrotirea Sa. El îl încuraja pe David să se încreadă în Dumnezeu, pentru că, atâta vreme cât va face acest lucru, mâna tatălui său, Saul, nu putea să-i facă niciun rău. Reafirmarea jurămintelor de credinţă ale celor doi bărbaţi nu se mai baza pe vreun aranjament sau calcul omenesc, ci doar pe făgăduinţa şi bunăvoinţa divină. Amândoi începeau să dea dovadă de credinţă matură, iar artificiile erau de prisos.

Succesul la un pas de tine:

Eşti conştient de nevoia celor din jur de a primi un cuvânt de încurajare din partea ta? Ei sunt prea obosiţi ca să se mai gândească la tine, aşa că ia-ţi tu timp să te gândeşti la ei!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro