Ionatan – popularitate salvatoare

Devoțional zilnic 7 aprilie 2019

Poporul a zis lui Saul: „Ce! Să moară Ionatan, el, care a făcut această mare izbăvire în Israel? Niciodată! Viu este Domnul, că un păr din capul lui nu va cădea la pământ, căci cu Dumnezeu a lucrat el în ziua aceasta.” Astfel poporul a scăpat pe Ionatan de la moarte. 1 Samuel 14:45

Poporul pendulează între două caracteristici concurente. Una este vulnerabilitatea faţă de manipulare. Cealaltă este capacitatea de a judeca simplu lucrurile şi de a nu zice binelui rău şi răului bine.

Cele două caracteristici au fost atât de frumos ilustrate în episodul comentat zilele trecute. Când Saul a făcut o juruinţă fără rost, poporul a consimţit, deşi era evident că aceasta nu era oportună. Deci manipularea religioasă a funcţionat şi, temându-se să nu supere pe Dumnezeu şi pe împăratul, poporul nu a scos niciun cuvânt. Dar când împăratul era gata să întreacă măsura, poporul nu mai poate fi oprit să intervină. Dreptatea este prea făţiş nesocotită. Tăcerea poporului ar fi însemnat înaltă trădare faţă de dreptate. Nu, Ionatan nu trebuia să moară.

Constatarea pe care a facut-o poporul, că Ionatan a lucrat cu Dumnezeu, se baza pe fapte şi cuvinte vrednice de luat în seamă. Acest lucru i-a asigurat lui Ionatan o popularitate suficientă pentru a-l salva din încurcătură. El nu ştia exact cum va face Dumnezeu, dar atunci când a văzut intervenţia poporului, a fost sigur că El continua să lucreze în viaţa sa şi pentru viaţa sa. Peste acest scut protector, Saul nu a îndrăznit sa mai treacă. Păcat însă că împăratul nu a înţeles şi nu a învăţat nimic din acest episod.

Succesul la un pas de tine:

Poţi conta pe intervenţia divină atunci când este evident că omeneşte lucrurile par încurcate rău?

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro