Isus – combatant în retragere

Devoțional zilnic 2 august 2019

Şi s-au sculat. L-au scos afară din cetate şi L-au dus până în sprânceana muntelui, pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce jos în prăpastie. Dar Isus a trecut prin mijlocul lor şi a plecat de acolo. Luca 4:29,30

Misiunea lui Hristos era prea riscantă pentru a nu stârni opoziţie şi revoltă. Programul Său nu era prea confortabil nici pentru cei ce îl urmau, nici pentru cei ce I se împotriveau.

Într-o zi de Sabat, fiind în sinagoga din Nazaret, Hristos a fost solicitat să citească şi să explice Scripturile. Locul de unde citea era cartea prorocului Isaia, capitolul 61 versetele 1 şi 2: „Duhul Domnului Dumnezeu este peste Mine, căci Domnul M-a uns să aduc veşti bune celor nenorociţi: El M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să vestesc robilor slobozenia şi prinşilor de război izbăvirea; să vestesc un an de îndurare al Domnului şi o zi de răzbunare a Dumnezeului nostru; să mângâi pe toţi cei întristaţi.”

După ce a citit, a închis cartea şi a dat-o înapoi îngrijitorului. Cei prezenţi erau destul de curioşi în legătură cu interpretarea pe care avea s-o dea Mântuitorul acestui pasaj. Cum El a aplicat la Sine şi lucrarea Sa această prorocie, mânia celor prezenţi a izbucnit pe dată. Nu mai lipsea mult ca să fie aruncat în râpa din apropiere. Dar în timp ce asupritorii Săi erau încurcaţi cu aceste planuri rele, Hristos a folosit ocazia şi S-a retras pe neobservate.

Isus nu a ocolit niciodată confruntarea, dar de data aceasta El a preferat să evite mânia dezlănţuită a concetăţenilor Săi. A apreciat că nu era momentul şi nici cazul să le dea ocazie vrăjmaşilor de a-şi pune planul în aplicare. Toate trebuiau să se întâmple la vremea lor.

Succesul la un pas de tine:

Confruntarea nu rezolvă totdeauna un conflict. Pot fi situaţii când retragerea este mai înţeleaptă şi utilă.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro