Iubire altruistă

Devoțional zilnice 11 septembrie 2018

Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiţi unii pe alţii cum v-am iubit Eu. – Ioan 15:12

După teribilele atacuri teroriste ale Al-Qaeda din 11 septembrie 2001, au început să circule multe istorisiri înduioşătoare. Una este despre Rick Rescorla, un veteran de 62 de ani al armatelor britanice şi americane, şi erou pe câmpul de luptă din Vietnam. El a fost responsabil de evacuarea a peste o sută de oameni din Turnul de sud din World Trade Center şi chiar a încercat să îi liniştească fredonând imnuri vechi din Cornwall, Anglia, de unde era el. Când unul din colegii lui i-a spus că trebuia să evacueze clădirea, el a răspuns: „De îndată ce mă asigur că toţi ceilalţi au ieşit.” Fiind la telefon cu soţia lui, care era disperată, Rescorla a spus: „Nu mai plânge! Trebuie să îi scot pe aceşti oameni în siguranţă. Dacă mi se va întâmpla ceva, vreau să ştii că niciodată nu am fost mai fericit ca acum.” Trupul lui nu a fost găsit niciodată.

O altă poveste este a lui Welles Crowther de 24 de ani, care a devenit cunoscut pentru străini ca „bărbatul cu bandană roşie”. Crowther i-a îndrumat pe supravieţuitori către scările de ieşire şi i-a încurajat să se ajute unii pe alţii, în timp ce în spatele lui purta o femeie tânără, rănită, 15 etaje. Lăsând-o pe ea şi un grup de supravieţuitori în siguranţă, el a mers înapoi sus să îi ajute pe ceilalţi. Dar clădirea s-a prăbuşit şi nu s-a mai întors niciodată.

Într-o lume cu atâta cruzime şi competiţie, ce îi motivează pe oamenii ca Rescorla şi Crowther să îşi sacrifice vieţile pentru oameni pe care nu i-au văzut niciodată? Tu ai fi suficient de curajos pentru a face la fel?

În Iacov 1:17 citim: „Orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit sunt de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare.” Pavel explică faptul că dragostea lui Dumnezeu este „turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt” (Rom. 5:5) chiar și în inimile necreştinilor, care uneori sunt mai iubitori şi mai atenţi decât mulţi aşa-zişi creştini.

Ca creştini, noi ar trebui să fim primii care demonstrează dragostea şi compasiunea altruistă pentru lume. Porunca lui Hristos pentru noi astăzi este: „Să vă iubiţi unii pe alţii cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii” (Ioan 13:34-35). Ca şi planetele în sistemul solar al lui Dumnezeu, noi ar trebui să reflectăm lumina Soarelui Neprihănirii (Mal. 4:2) celor din jurul nostru!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro