Jumătate din pastorii americani se tem că discursul biblic le-ar putea jigni ascultătorii

Nouă din 10 pastori americani consideră că este rolul lor, ca membri ai clerului, să le insufle enoriașilor convingeri biblice cu privire la marile teme ale vieţii. Însă jumătate dintre ei simt, totodată, că sunt nevoiţi să își limiteze libertatea de exprimare, de teama de a nu jigni pe cineva. Acestea sunt concluziile unui raport comprehensiv publicat de grupul Barna în urma unui studiu privind noua libertate și noul pluralism religios în SUA.

Ameninţarea pe care o percep pastorii provine atât din interiorul bisericilor pe care le slujesc, cât și din afara lor. „Miza este ridicată în sfera publică”, scriu cercetătorii Barna. „Chestiunile despre care pastorii se simt cel mai constrânși să vorbească public sunt, în același timp, acelea despre care se simt și cel mai limitaţi să vorbească”, notează sociologii, care pun problematica LGBT și a căsătoriilor între parteneri de același sex pe primul loc în topul celor mai incomode subiecte de abordat.

Pastorii recunosc că modificarea continuă a perspectivelor societăţii cu privire la sexualitate va influenţa pe termen lung libertatea religioasă în Statele Unite. Potrivit Barna, trei sferturi (76%) dintre membrii clerului nord-american consideră că libertatea religioasă se devalorizează în ochii societăţii. Doar jumătate dintre ei (44%) prevăd că și alte libertăţi vor fi subminate în deceniile care urmează.

Cei mai predispuși să considere că membrii clerului au un rol unic în apărarea libertăţilor religioase sunt pastorii din tradiţiile protestante evanghelice: baptiștii de sud, penticostalii, carismaticii, creștinii neconfesionali și cei cu origini wesleyene. Majoritatea lor (72%) se tem pentru viitor.

În ansamblu, peste 9 din 10 clerici de orice confesiune din SUA consideră că toate comunităţile religioase trebuie să rămână libere să își înveţe enoriașii să definească tradiţional căsătoria. În rândul populaţiei generale, doar 79% dintre americani sunt convinși de acest lucru. În 2015, tot 79% dintre americani erau convinși că instituţiile religioase nu trebuie forţate prin lege să oficieze cununii religioase între parteneri de același sex. Însă, în ciuda consensului, notează Christianity Today, pastorii rămân îngrijoraţi că protecţiile legale acordate membrilor comunităţii LGBT vor sfida exprimarea convingerilor religioase creștine în școli, la locul de muncă sau în sfera publică.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro