Lazăr – punct și de la capăt

Devoțional zilnic 4 septembrie 2019

După ce a zis aceste vorbe, a strigat cu glas tare: „Lazăre, vino afară!” Ioan 11:43

Învierea lui Lazăr ocupă un capitol foarte lung al Evangheliei după loan. Celelalte două învieri raportate în Evanghelii ocupă un spaţiu mult mai mic. Mântuitorul a transformat această ocazie intr-o mare lecţie de viaţă spre viaţă.

Mai întâi, Hristos nu S-a grăbit să vină la Betania de îndată ce a aflat că Lazăr este bolnav. El dorea să sublinieze că Dumnezeu acordă atenţia egală atât celor care-L caută, îl ascultă şi au devenit prietenii Lui, cât şi celor care sunt departe şi sunt căutaţi de El. Hristos nu a favorizat ideea de rezolvare a lucrurilor pe bază de cunoştinţe, relaţii, preferinţe. El este un Dumnezeu al tuturor în mod egal: şi al celor de aproape, şi al celor de departe.

În al doilea rând, Hristos avea nevoie de o situaţie dramatică în care să intervină radical în familia prietenilor Săi din Betania. O vindecare oarecare nu ar fi fost ocazia căutată de El. Mântuitorul ştia că sufletul omenesc are nevoie de lecţii impresionante pentru a învăţa ceva de valoare. Moartea şi învierea lui Lazăr aveau să furnizeze o asemenea lecţie.

Înainte să facă vreo intervenţie directă asupra cazului, Isus Şi-a luat timp să discute pe îndelete cu cele două surori: Marta şi Maria, pentru a le oferi ocazia să-şi exprime simţămintele şi credinţa. Apoi, Mântuitorul le-a cerut celor prezenţi să se implice. Marta s-a opus, pentru că lucrul cerut de El era neplăcut şi greu de adus la îndeplinire. Dar Hristos a mers mai departe, învăţându-i pe ei şi învăţându-ne şi pe noi că nu putem evita astfel de situaţii. În cele din urmă, Hristos l-a chemat pe Lazăr afară. Abia acum existau toate condiţiile pentru ca intervenţia divină să se producă.

Succesul la un pas de tine:

Dumnezeu ne cere uneori să facem lucruri neplăcute şi grele pentru ca El să intervină magistral în viaţa noastră.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro