Lidia

Devoțional de seară

Una din ele, numită Lidia, vânzătoare de purpură, din cetatea Tiatira, era o femeie temătoare de Dumnezeu şi asculta. Domnul i-a deschis inima ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel. – Faptele 16:14

Cu mai bine de patruzeci de ani în urmă am vizitat ruinele vechii cetăţi Filipi. Nu voi uita niciodată că ne-am plimbat pe acele pietre pe care Pavel şi Sila au călcat şi am văzut clădirea care ar fi putut fi închisoarea lor. Filipi este pentru mine în mod special interesant datorită Lidiei, care a trăit şi a lucrat acolo. O femeie de afaceri prosperă vindea lucruri făcute din purpură. De origine era din Asia Mică, acolo unde ţesăturile din lână şi pânză erau vopsite purpuriu.

Mi-ar fi plăcut să vizitez magazinul de modă al Lidiei, deşi cred că nu îmi puteam permite să cumpăr ceva din magazinul ei de clasă. Lucrurile ei de lux erau foarte scumpe, dar ar fi fost minunat doar să ating şi să simt între degete acele lucruri.

Lidia nu era evreică, dar era credincioasă şi se întâlnea cu alte femei pe malul râului să se roage în Sabat. Pavel şi tovarăşii lui s-au alăturat femeilor şi le-au povestit despre Isus. Inima Lidiei a fost mişcată şi apoi a fost botezată. Pavel a întâlnit-o pe Lidia într-o grupă de rugăciune a femeilor şi le-a împărtăşit Evanghelia. Este semnificativ faptul că Pavel era bucuros să se întâlnească cu femeile? Era convins că Lidia avea o credinţă puternică şi autentică în Hr is tos şi că era pregătită pentru botez. A fost prima persoană care a fost botezată pe continentul european. Prima biserică din Europa a fost înfiinţată în casa ei! Câteva zile mai târziu, după ce Pavel şi Sila au fost eliberaţi din închisoare, s-au întâlnit din nou cu credincioşii în casa Lidiei, înainte să plece din oraş. Într-o scrisoare ulterioară adresată bisericii din Filipi, Pavel a menţionat marele ajutor financiar pe care l-au oferit — Lidia era probabil una dintre contributoare. Un membru fondator al comunităţii, posibil să fi fost prima femeie prezbiter a acelei biserici.

Lidia era o femeie de afaceri de succes, dar avea o inimă sensibilă şi o casă ospitalieră. Probabil că ea avea o familie numeroasă şi dorea ca toţi să Îi accepte pe Isus ca mântuitor al lor. Ni se spune că întreaga ei familie a fost botezată împreună cu ea. Această femeie bogată şi respectată a devenit un ucenic credincios al lui Isus. Adevărul pe care l-a descoperit în Isus a hotărât cursul vieţii ei viitoare. Aceasta este ceva ce putem învăţa cu toţii de la ea.


Hannele Ottschofski

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit