Lidia – patroana cu inimă aleasă

Devoțional zilnic

Una din ele numită Lidia, vânzătoare de purpură, din cetatea Tiatira, era o femeie temătoare de Dumnezeu şi asculta. Domnul i-a deschis inima ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel. Fapte 16;14

Există trei elemente care făceau din Lidia, patroana cea cu inima aleasă, o femeie de nădejde în perspectiva promovării Evangheliei în Europa. Ea era o femeie prosperă şi făcea parte din protipendada cetăţii, având o afacere cu purpură în Asia Mică, în timp ce locuia în Filipi din Macedonia.

În primul rând, Lidia se remarcase ca o închinătoare practicantă a religiei Viului Dumnezeu. În programul ei obişnuit săptămânal, participarea la întrunirile religioase era un obicei regulat. Este adevărat că nu erau suficienţi închinători în cetate pentru a putea organiza o sinagogă, dar la locul de închinare organizat pe marginea râului, Lidia era nelipsită. Cum numărul era foarte mic, Lidia se remarca uşor printre participanţii consecvenţi.

Dispoziţia personală a Lidiei era una de interes şi ascultare. Ea dorea să-şi îmbunătăţească permanent experienţa şi cunoştinţele cu tot ce era nou şi de valoare. Această orientare personală a făcut ca această femeie influentă să devină una dintre cele mai puternice susţinătoare ale Evangheliei.

Al treilea element notat de Luca este faptul că Dumnezeu îi deschidea Lidiei inima pentru primirea credinţei. În timp ce ea era interesată şi căuta lucrurile sfinte. Dumnezeu venea în întâmpinarea căutărilor ei, deschizându-i inima să priceapă şi să primească adevărurile avansate ale credinţei.

Succesul la un pas de tine:

Binecuvântările Lidiei sunt la dispoziţia fiecărui suflet interesat şi căutător. Dumnezeu este gata să onoreze orice dorinţă în domeniu.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit