Lidia

Devoțional zilnice 29 noiembrie 2018

Una dintre ele, numită Lidia, vânzătoare de purpură din cetatea Tiatira, era o femeie temătoare de Dumnezeu și asculta. (Faptele 16:14)

Vă invit să-l însoțim astăzi pe apostolul Pavel în a doua sa călătorie misionară, în drum spre Troa, unde primește în timpul nopții o vedenie prin care i se face un apel urgent: „Treci în Macedonia și ajută-ne!” (Faptele 16:9). Fără a pregeta nicio clipă, Pavel, însoțit de Sila, Timotei și doctorul Luca, pornește cu corabia pe mare și se oprește la Filipi.

Negăsind prin cetate nicio sinagogă, care inițial se forma cu un minimum de zece bărbați, în Sabat au ieșit pe porțile cetății și au poposit pe malul râului Gangites. Aici erau mai multe femei adunate pentru rugăciune, printre care și Lidia. „Ea era temătoare de Dumnezeu” și asculta cu atenție cuvintele dătătoare de viață pe care Duhul Sfânt le transmitea prin apostolul Pavel. „Dumnezeu i-a deschis inima” și, conlucrând cu voința acestei femei, solia a găsit un pământ bun, în care sămânța Evangheliei a început să aducă roade. „Dumnezeu și instrumentul omenesc au conlucrat și lucrarea a fost în totul plină de succes” (Scrisoarea 150, 1900). Tu ești atent la mesajul rostit în predicile pe care le asculți, ca să-l înțelegi, să-l trăiești în propria ta viață și să-l vestești cu înflăcărare și altora?

Încântată și luminată de Cuvântul Scripturii, Lidia devine misionară în propria familie, astfel încât „toți cei din casa ei” se hotărăsc să treacă de partea Adevărului. Tu lucrezi cu dragoste, cu bucurie și cu dăruire pentru salvarea celor din casa ta?

Dispusă să-L primească pe Domnul Hristos ca Mântuitor personal, Lidia acceptă botezul biblic prin scufundare. Toți cei din casa ei, care s-au botezat împreună cu ea (Faptele 16:15), precum și alte femei care au participat la vestirea soliei Evangheliei de către apostolul Pavel, au format prima biserică creștină din Filipi și din Europa.

Cu bucuria dragostei dintâi și un înalt spirit de ospitalitate, Lidia invită echipa misionară în casa ei, oferindu-le o masă caldă și un loc liniștit de odihnă. Tu ai acest obicei, știind că uneori poți găzdui „îngeri ai lui Dumnezeu”?

Nu uita: sunt în jurul tău multe persoane dornice de Lumină, ca Lidia. Fii, pentru ele, un apostol, un mesager curajos și propovăduiește Cuvântul la timp și ne la timp! Nu pierde nicio ocazie de a pregăti calea Mântuitorului spre inimile lor. Fiecare nouă lidia salvată pentru Împărăția Sa va adăuga stea după stea în coroana Lui, și El îți va răsplăti!

Magdalena Toma, Arad

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro