Limbajul hainelor

Devoțional zilnice 28 iunie 2018

Fata împăratului este plină de strălucire înăuntrul casei împărăteşti; ea poartă o haină ţesută cu aur. Este adusă înaintea împăratului, îmbrăcată cu haine cusute la gherghef şi urmată de fete, însoţitoarele ei, care sunt aduse la tine. – Psalmii 45:13-14

În 28 iunie 1837, la doar 18 ani, regina Victoria a fost încoronată ca monarh al puternicului Regat Unit şi al Irlandei. Cu o înălţime de 1,52 m, ea a domnit timp de 63 de ani şi a influenţat stilul de viaţă (inclusiv stilul vestimentar) al aşa-numitei epoci victoriene. „Înainte de perioada 1837–1901, bărbaţii erau în centrul modei, dar cu o regină la putere, femeile au păşit în faţă. Rolul soţiei era acum să arate statutul şi bunăstarea soţului în public, soţul rămânând undeva în spate” (Sharina Al Falasi). Multe alte personalităţi marcante şi cu renume social au influenţat stilul de viaţă al oamenilor.

În general, discuţiile despre modă şi îmbrăcăminte tind să fie aprinse, controversate şi chiar competitive. Unii cred că un adevărat creştin nu ar trebui să urmeze niciodată moda lumii. Alţii susţin că te poţi îmbrăca așa cum doreşti, deoarece ceea ce contează este interiorul, şi nu exteriorul. Fără îndoială, omul dinăuntru este sursa comportamentului nostru exterior (Marcu 7:21-22). Dar mult mai mult decât un mijloc de a ne acoperi trupurile, hainele sunt nişte simboluri elocvente ale gustului, statutului social şi al valorilor morale personale.

În cartea sa, The Language of Cloths (p. 3), Alison Lurie spune: „Timp de mii de ani fiinţele umane au comunicat între ele mai întâi prin limbajul hainelor. Cu mult înainte de a fi suficient de aproape de tine ca să îţi vorbesc, când ne întâlnim pe stradă, la o întâlnire sau la o petrecere, tu îţi anunţi sexul, vârsta şi clasa prin ceea ce îmbraci – şi foarte posibil să îmi transmiţi informaţii importante (sau să mă dezinformezi) referitoare la ocupaţie, origine, personalitate, opinii, gusturi, dorinţe sexuale şi starea de spirit actuală. Poate nu voi putea exprima în cuvinte ceea ce observ, dar inconştient înmagazinez informaţia şi, simultan, tu faci acelaşi lucru în dreptul meu.” Deci, dacă un creştin este „sarea pământului” şi „lumina lumii” (Matei 5:13-16), cum ar trebui să se îmbrace? Există principii biblice utile care au de-a face cu acest subiect (1 Tim. 2:9-10; 1 Petru 3:3-4). Dar pe scurt, un creştin adevărat ar trebui să se îmbrace ţinând cont de valorile morale înalte şi să aibă o reputaţie bună.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro