Luca

Devoțional zilnice 23 noiembrie 2018

Numai Luca este cu mine. Ia pe Marcu şi adu-l cu tine, căci el îmi este de folos pentru slujbă. (2 Timotei 4:11)

Luca, născut în Antiohia, nu era un iudeu. El era de profesie medic (vezi Coloseni 4:14). Nu a fost martor ocular al minunilor lui Isus, ci un contemporan al apostolului Pavel. Evanghelia care-i poartă numele este scrisă de el în urma cercetărilor şi informaţiilor acumulate. Vorbea o limbă greacă elevată şi era un om respectat. Îl găsim prezent în călătoriile lui Pavel, acestuia fiindu-i de mare ajutor datorită profesionalismului său, ştiind că acesta avea probleme cu vederea.

„Succesul ca medic al lui Luca l-a ajutat să câştige multe ocazii de a-L predica pe Hristos printre păgâni. Planul divin este ca şi noi să lucrăm cum au lucrat ucenicii. Vindecarea fizică este legată de însărcinarea evanghelică. În lucrarea Evangheliei, predicarea şi vindecarea nu trebuie separate niciodată.” (Divina vindecare, p. 141)

În lumea de astăzi, medicina este folosită ca o sursă de îmbogățire, de multe ori aceasta fiind motivaţia exersării profesiei, şi nu jurământul lui Hipocrate. Corupţia, avariţia şi lăcomia eclipsează nobila preocupare a salvării oamenilor de la suferinţele fizice.

Vestea bună este că mai sunt şi excepţii. Aceștia sunt oameni dedicaţi, cu spirit de sacrificiu, modeşti, respectuoşi, iubitori şi care inspiră încredere fiecărui bolnav sau pacient lovit de orice suferinţă.

Exemplul lui Luca este şi mai înălţător. El lasă totul şi îl însoţeşte pe Pavel, îl îngrijeşte, după unele relatări, fiind cu el chiar şi la execuţia de la Roma, alături de Petru.

Dumnezeu ne-a dat tuturor diferite abilităţi, capacităţi, posibilităţi materiale şi ne-a pus într-un anumit loc cu un anumit scop. Este privilegiul nostru să cunoaştem planul lui Dumnezeu cu noi. Dacă dorim, El este gata să ni-l descopere. Chiar când nu înţelegem perspectivele vizibile, prin credinţă vedem că, dincolo de acestea, sunt lucrurile pregătite de El pentru iubiţii Săi. El aşteaptă alegerea noastră. Astăzi este o nouă ocazie pentru aceasta. Convinge-te!

Isuse, vrem să fim totdeauna cu Tine! De aceea, Te invităm să ne însoţeşti în drumul vieţii noastre şi astăzi!

Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro