Mai multe conflicte?

Devoțional zilnice 25 ianuarie 2018

Dacă este cu putință, întrucât atârnă de voi, trăiți în pace cu toți oamenii. (Romani 12:18)

Deși combativi și foarte dispuși la deschiderea conflictelor, oamenii au căutat dintotdeauna pacea. Paradoxal au fost dispuși să ucidă pentru a o obține. Cel mai semnificativ moment pentru căutarea păcii a avut loc după primul război mondial, în 1919, pe data de 25 ianuarie. Atunci, președintele SUA, Woodrow Wilson, propunea, la Conferința de pace de la Paris, crearea Ligii Națiunilor sau Societatea Națiunilor. Aceasta a fost o organizație interguvernamentală, precursoarea Organizației Națiunilor Unite. Societatea a fost prima organizație internațională de securitate având obiectivul principal să mențină pacea mondială. Stabilite în Pactul Societății Națiunilor, scopurile principale ale Societății erau prevenirea războiului prin securitate colectivă, dezarmarea, și rezolvarea disputelor internaționale prin negociere și arbitraj. Printre altele, erau tratate și probleme precum condițiile de muncă, tratamentul corect a locuitorilor indigeni, traficul de persoane și a drogurilor, comercializarea armelor, sănătatea mondială, prizonierii de război, și protejarea minorităților din Europa. Societatea nu dispunea de forțe armate proprii, ci depindea de Marile Puteri pentru a-și pune în aplicare rezoluțiile, menținerea sancțiunilor economice pe care Societatea le impunea sau să i se ofere o armată pe care Societatea să o poată folosi când va fi necesar. Cu toate acestea, ezitau adesea să o folosească. Sancțiunile puteau, de asemenea, să nemulțumească membrii Societății, prin urmare nu se puteau conforma cu acestea. După o serie de succese, Liga s-a dovedit neputincioasă în fața agresiunii dinaintea celui de-al doilea război mondial. Germania a părăsit Societatea Națiunilor, urmată apoi de Japonia, Italia, Spania și alții. Declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat eșecul scopului principal al Societății, acela de a împiedica o nouă conflagrație mondială.

În fața ta stă o nouă zi. O zi în care Dumnezeu vrea să te binecuvânteze dându-ți pacea Lui. Ce vei face cu ea? Vei căuta să eviți conflicte inutile? Vei putea să spui la sfârșitul zilei că ai fost un om al păcii? Îți mai propun ceva. Hai să nu mai fim reactivi. Hai să căutăm azi să aducem pacea. Să fim vocea care spune celui care asuprește că Dumnezeu îl cheamă la pace. Este misiunea noastră să legăm rănile războiului și să alinăm suferința celor asupriți. Eliberează-te de orice gând războinic și nu uita că este un demers foarte dificil care poate eșua în orice clipă.

Depărtează-te de rău și fă binele; caută pacea și aleargă după ea! (Ps.34:14)

Ruben Atomei

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro